Racuchy z jablkami

Wspomnienie dzieciństwa? Smak jesieni? Nie... to smak nasz polski, codzienny. Takie racuszki możemy jeść codziennie, od śniadania po kolację przez cały rok. Zapraszam na najprostsze i najszybsze racuchy z jabłkami, ze starej książki kucharskiej. Dla dzieci i dla dorosłych, szczególnie gdy wiosna nie nadchodzi możemy pocieszyć się odrobiną smaku i prostoty.

racuchy, jablka, placki, deser, dzieci, bernika, kulinarny pamietnik

Racuchy z jabłkami
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • cukier puder 



Do miski mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do żółtek wlać mleko, olej, mąkę z proszkiem, całość wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Jabłka obierać, wyciąć gniazdo, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, porcjami wkładać ciasto i usmażyć placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na talerzu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
racuchy, jablka, placki, deser, dzieci, bernika, kulinarny pamietnik

racuchy, jablka, placki, deser, dzieci, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger