Buraczki z granatem
Pyszna i prosta surówka przygotowana przez mojego męża. Postanowił zrobić buraczki, ale inaczej niż dotychczas. Wymieszał z owocami: granatem, cytryną i mandarynką i powstał naprawdę przepyszny dodatek do obiadu. To może ciekawa propozycja na świątecznym stole.
Buraczki z granatem
- 4 buraki średniej wielkości
- połówka granatu
- sol
- pieprz
- sok z cytryny
- sok z mandarynki
Buraki ugotować do miękkości w skórkach. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przy obieraniu i tarciu najlepiej mieć rękawiczki, które zabezpieczą ręce przed zafarbowaniem ich na różowo.
Z granatu wyjąć ziarenka, dodać do buraków, wymieszać. Dodać wg smaku sok z cytryny, mandarynki, sól i pieprz. Dodajemy stopniowo tyle ile wg nas buraki tego potrzebują. U nas był sok z całej mandarynki i z połówki niewielkiej cytryny. Wymieszać.
Lubię dodawać granat do sałatek, przyjemnie chrupie i ożywia.
OdpowiedzUsuńo tak, fajne uatrakcyjnienie tej tradycyjnej potrawy. pozdrawiam.
Usuń