Jajka z różowym majonezem

To właściwie nie przepis, a sposób na urozmaicenie podania tradycyjnych jajek na świątecznym stole. Jajka podane z różowym majonezem zamiast tradycyjnie białym będą wyglądać zdecydowanie lepiej, ciekawiej, intrygująco. A przecież zrobienie różowego majonezu to nic trudnego.


jajka, majonez, wielkanoc, swieta, buraki, bernika, kulinarny pamietnik

Jajka z różowym majonezem
  • ugotowane jajka
  • majonez
  • sok z buraków (barszcz lub sok z buraczków marynowanych)


Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół. Majonez (3-4 łyżki w zależności od ilości jajek) wymieszać z 3 łyżeczkami soku z buraków. Można użyć koncentratu, zakwasu barszczu lub marynaty z buraczków np konserwowych. Kolor majonezu zależy od proporcji tych dwóch składników. Majonez nałożyć np do rękawa cukierniczego i wycisnąć na jajka. Udekorować zieleniną: koperkiem, natką lub rzeżuchą.


jajka, majonez, wielkanoc, swieta, buraki, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger