Śledzie w cydrze z żurawiną

Wigilia bez śledzi to nie Wigilia, a ja jak co roku staram się przygotować na nią przynajmniej jeden nowy rodzaj. Oprócz tradycyjnych w śmietanie i w oleju w tym roku będą śledzie w cydrze. Z dodatkiem bakalii od Bakallandu i ostatnio mojej ulubionej żurawiny w soku z granatu. Polecam taką kombinację.


sledzie, zurawina, bakallnad, wigilia, swieta, ryba, bernika, kulinarny pamietnik



Śledzie w cydrze z żurawiną
  • 1/2 kg płatów śledzi matiasów solonych 
  • 2 cebule
  • garść żurawiny w soku granatu Bakalland
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 i 1/2 szklanki cydru
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 4 szt ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1-2 łyżki nasion czarnuszki




Śledzie wymoczyć przez 3-4 h, w wodzie lub mleku. Pokroić na małe kawałki. Cebule pokroić w piórka lub kostkę. Wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie), zagotować. Dodać cebule, odstawić do ostudzenia.
W słoiku ułożyć kawałki śledzi, wlać ostudzoną zalewę, olej, cydr, dodać żurawinę, czosnek niedźwiedzi i czarnuszkę. Zamknąć i wstawić do lodówki na 24 h. Następnego dnia śledzie przemieszać, ponownie odstawić na 24 h. Po tym czasie śledzie powinny być gotowe. Smacznego.

sledzie, zurawina, bakallnad, wigilia, swieta, ryba, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. ...a skąd się wzięły śliwki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to jest jak się pisze dwa przepisy jednocześnie i bazuje jeden na drugim niezauważając że się przykleiło więcej niż powinno;)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger