Pizza z patelni

Co zrobić gdy mamy ochotę na pizze, ale zepsuł nam się piekarnik lub w ogóle go nie mamy, a nie chcemy korzystać z pizzy na dowóz czy mrożonej? Wystarczy mieć dobrą patelnię i zrobić pizzę z patelni. Proste i genialne, prawda? A jak? Zaraz wam powiem. Składniki takie same jak na pizze tylko wykonanie trochę inaczej. Ja użyłam do smażenia pizzy mojej nowej patelni tytanowej, ale wyjdzie ona na każdej patelni z nieprzywieralnym dnem. Polecam ten sposób do wypróbowania ekspresowej pizzy. 

pizza, patelnia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, wloska kuchnia


Pizza z patelni
  • opakowanie drożdży instant (7g)
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sos pomidorowy
  • ser np mozzarella
  • dowolne dodatki na pizzę np pomidory, szynka, rukola,
  • zioła: oregano
  • dodatkowo 1-2 łyżki oleju na patelnię



Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, 3 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę aż zaczną pracować, ok 5 minut. Do misy miksera z zamontowanym hakiem do wyrabiania chleba wsypać mąkę i sól. Włączyć mikser i stopniowo, wolno dodawać rozpuszczone drożdże i wodę oraz olej. Z wodą ostrożnie, żeby nie dodać jej za dużo, wystarczy tyle żeby ciasto utworzyło zwartą kule, ale nie było za mokre i za klejące. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli za suche dodać trochę wody, jeśli za mokre dodać mąki. Następnie odstawić na 5 minut. Przełożyć na blat i ugniatać rękami, czyli złożyć na pół nacisnąć powierzchnią dłoni, znowu złożyć na pół i nacisnąć i tak ok 50 razy. Gotowe ciasto włożyć do suchej miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość w temperaturze pokojowej (jakieś 30 minut).
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną lekko mąką stolnicę, podzielić na 2 lub 3 części, (w zależności jak dużą mamy patelnię) uformować 2 lub 3 kule. Każdą kule rozwałkować na pizze o średnicy mniej więcej wielkości patelni.

pizza, patelnia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, wloska kuchnia

Patelnie z olejem rozgrzać na gazie. Włożyć jeden placek na pizzę na patelnię i smażyć na średnim ogniu ok 4 minuty pod przykrywką.


Następnie ułożyć na pizzy dodatki: sos pomidorowy, salami, szynka, ser, pomidory (co lubicie), posypać oregano.


Przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz i smażyć kolejne 5 minut. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Ja gotową pizzę posypałam jeszcze z wierzchu świeżą rukolą i kawałkami włoskiego sera. Smacznego.

pizza, patelnia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, wloska kuchnia

6 komentarzy:

  1. Patent z patelnią wygląda obiecująco, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie polecam. jestem miłośniczką pizzy i czasami, jak już nam się zachce w poniedziałek /okoliczna pizzeria zamknięta po weekendzie/, to sobie przygotowujemy taką pizzę z patelni. pracy więcej niż przy przywiezieniu z lokalu, ale za to dodatki - jakie chcemy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger