Ptysiowy okrąg z owocami

Lato się jeszcze nie skończyło, nadal można cieszyć się smakiem owoców np malin, jeżyn czy borówek. Dlatego polecam przygotować proste, szybkie ciasto czyli dużego ptysia z nadzieniem ze śmietany i owoców. Ptysiowy okrąg zaskoczy gości, umili spotkanie z rodziną czy zaspokoi słodki głód. Owoce można wybrać dowolne, takie jakie akurat są w danym sezonie. Zapraszam.

ptys, deser, ciasto, jagody, owoce, ciasto ptysiowe, bernika, kulinarny pamietnik

Ptysiowy okrąg z owocami

  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 125 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1/8 l wody
  • 250 g owoców: truskawek, jagód, malin, jeżyn, borówek itp.
  • 400 g śmietany kremówki


Wodę, masło, sól zagotować w garnku z grubym dnem. Wsypać mąkę i tak długo mieszać na małym ogniu, aż zrobi się klucha ciasta łatwo odchodząca od dna garnka. Zdjąć z ognia. Wbić jedno jajko, wymieszać. Następnie wbić kolejne jajko, wymieszać najlepiej mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wbić ostatnie jajko, również masę wymieszać dokładnie mikserem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (najlepiej użyć dużej gwiazdki) i wycisnąć ją formując na papierze do pieczenia okrąg. Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury najlepiej 225°C i piec około 40 min.
Wystudzony okrąg przekroić na pół. Odczekać aż wystygnie.  
Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę ubić. Dodać część owoców, ponownie zmiksować na małych obrotach. Całość kremu wyłożyć na dolną część okręgu. Odstawić w chłodne miejsce. Resztę owoców ułożyć na kremie (truskawki wcześniej pokroić w plasterki). Na owocach położyć górny okrąg i lekko docisnąć. Jeszcze przez chwilę schłodzić. Wierzch posypać cukrem pudrem, udekorować owocami, listkami mięty.


ptys, deser, ciasto, jagody, owoce, ciasto ptysiowe, bernika, kulinarny pamietni

ptys, deser, ciasto, jagody, owoce, ciasto ptysiowe, bernika, kulinarny pamietni

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje, miło słyszeć takie słowa od takiej znawczyni wypieków jak ty. pozdrawiam.

      Usuń
  2. idealne dla mnie ciacho. pożyczam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam nie raz i nie dwa. Proste, smaczne, znika z talerzy ;D Oryginalnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger