Sałatka ze śledzi, awokado i buraków

Potrzebna wam szybka, pyszna i kolorowa sałatka na świąteczny stół, albo piątkową kolacje? Jeśli tak to polecam te sałatkę. Wystarczy kilak składników a będziecie nią zachwyceni, wy i wasi goście. Chociaż ja nie lubię się nią z nikim dzielić. Porcja dla 6 osób.


Sałatka ze śledzi, awokado i buraków
  • 6 szt. marynowanych śledzi w zalewie octowej  
  • buraczki konserwowe tarte ( u mnie domowe)
  • 3-6 ogórki konserwowe (w zależności od wielkości)
  • 2 awokado
  • 6 jajek
  • majonez lub sos tatarski
  • pieprz młotkowany z kolendrą

    Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki. Jajka ugotować na twardo. Następnie każde jajko przekroić na połówki. Jedną połówkę pokroić w kostkę, z drugiej wyciągnąć żółtko. Białko również pokroić, a żółtko osobno rozdrobnić. Avocado i ogórki pokroić w dużą kostkę. Buraczki odsączyć z zalewy.
    W szklankach lub wysokich salaterkach albo jednej większej misce ułożyć składniki warstwami. Na dno dać buraczki, następnie ogórki, jajko z żółtkiem i białko, szczypta pieprzu, na to śledzie, awokado, kawałki żółtka. Całość okrasić łyżeczką majonezu lub sosu tatarskiego.  Udekorować zieleniną np koperkiem, natką lub tymiankiem.

    2 komentarze:

    Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger