czwartek, 24 października 2013

Buraki tarte marynowane

To już ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w octowej zalewie. Do obiadu bomba, szkoda przepłacać w sklepie skoro takie pyszności można zrobić w domu na zimę. 



Buraki tarte marynowane
  • 2 kg buraków
  • 750 g papryki czerwonej
  • 250 g cebulki

zalewa:
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 150 g  cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę i cebule również zetrzeć albo bardzo drobno pokroić. 
Zagotować zalewę z w/w składników, następnie dodać do niej buraczki, paprykę i cebule. Gotować ok 10 minut. 
Gorące buraki nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.


9 komentarzy:

  1. No tak! teraz kusisz buraczkami! A mi już słoików brakuje ;)
    Kapusta wyszła rewelacyjnie, więc chyba i te buraki zakupię :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobnie, ale z pieczonych buraków :) Natchniona, kilka dni temu, po raz pierwszy, eksperymentalnie z 1 kg :) Odtworzyłam smak, który pamiętam z akademika, gdy koleżanka poczęstowała mnie zawartością magicznego słoiczka :) Aby zapamiętać dałam 1:1:1 woda:ocet:cukier :) Bomba rzeczywiście :) Tym bardziej, że w tym roku urodzaj buraków w ogrodzie aż onieśmiela ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tez moje pierwsze buraki i jestem bardzo zadowolona.

      Usuń
  3. Uwielbiam buraczki, kto mi zrobi kilka słoiczków? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Nie łączyłam dotychczas buraków z papryką, a to bardzo dobry pomysł. Dziękuję, wyszły pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile sloików wychodzi z tego przepisu i o jakiej pojemnosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam słoiki o pojemności 315 ml i wyszło mi ich około 12 szt.

      Usuń