Kurczak Kung Pao
Ostatnio w jednym ze sklepów była akcja chińskich produktów, chętnie skorzystałam i uzupełniłam swoje zapasy. Przy okazji wzięłam książeczkę z przepisami. Zainteresował mnie w niej kurczak kung pao, który natychmiast zrobiłam delikatnie go modyfikując pod swój smak. Szybki, pyszny, azjatycki obiad. Polecam.
Kurczak Kung Pao
- 500 g piersi z kurczaka (2 piersi)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- kawałek korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- garść orzechów nerkowca
- czerwona papryka
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 -1 łyżeczka pasty chilli sambal oelek
- cukier brązowy 1 łyżka
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- cebula dymka
Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Cebule pokroić w dużą kostkę. Imbir obrać i zetrzeć. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W woku rozgrzać olej kokosowy, usmażyć mięso. Usmażone mięso wyjąć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odłożyć na bok.
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Podsmażyć na nim imbir, cebulę, czosnek, następnie dodać kurczaka, orzechy i paprykę. Smażyć cały czas mieszając. Wlać 1 szklankę przegotowanej wody, doprawić do smaku sosem ostrygowym, sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym, pastą chilli i cukrem. Przed podaniem posypać posiekaną cebulą dymką. Podać z ryżem.
zapisuje przepis. chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńpolecam i dziękuję.
Usuń