Udka z kurczaka z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

Znudziły się wam zwykłe udka z kurczaka? Zapraszam na udka zapiekane, w marynacie cytrynowo-bazyliowej, z brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Robi się je szybko i jeszcze szybciej zjada. Do przygotowania dania wykorzystałam udka firmy NASZ KURCZAK. Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie zapewniające bezpieczeństwo i świeżość produktu. Wszystko to sprawia, że produkt jest najwyższej jakości, bezpieczny i przede wszystkim smaczny.  Zapraszam na obiad.




Udka z kurczaka z brokułami i pomidorkami koktajlowymi
  • 8 sztuk udek NASZ KURCZAK czyli 2 opakowania po 580g
  • 1 brokuł
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • marynata:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego cytrynowo-bazyliowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka tabasco
  • 2 łyżki natki pietruszki suszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz



Udka NASZ KURCZAK wyjąć z opakowań, umyć, osuszyć. W misce przygotować marynatę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać ocet balsamiczny, olej, sos sojowy, tabasco, pieprz i natkę pietruszki. Do marynaty włożyć udka, dokładnie w niej obtoczyć mięso i odstawić na min 1h do lodówki, by się zamarynowało.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Udka włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 min. W międzyczasie brokuł umyć, porwać na różyczki. Pomidorki umyć, osuszyć. Gdy minie czas pieczenia wyjąć mięso z piekarnika i włożyć pomiędzy udka różyczki brokułu oraz pomidorki koktajlowe. Wszystko polać delikatnie olejem cytrynowo-bazyliowym. Wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut.
Jeśli takiego oleju nie posiadamy to wystarczy kilka łyżek oleju rzepakowego wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i posiekanymi listkami bazylii. Odstawić na min 1 godz., by smaki się zmieszały.

Gotowe danie podać z ryżem albo świeżym chlebem lub bagietką, bo z mięsa i warzyw powstaje pyszny sos, który idealnie do tego pasuje.


6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger