Placki ziemniaczane z pulled pork

Co robi maż gdy się nudzi na urlopie? Gotuje... a co? To co powstanie z resztek w lodówce. A w lodówce była jeszcze wieprzowina pulled pork, której napiekłam tyle ze dla pułku wojska by starczyło i którą jedliśmy już od 3 dni, dlatego postanowił urozmaicić to danie i zrobił fajne przekładane nią placki ziemniaczane z sosem jogurtowym. Jak zawsze danie udane. Polecam. Takie placki przekładane możecie oczywiście zrobić z mięsem ze zwykłego gulaszu. 


Placki ziemniaczane z pulled pork czyli długo pieczoną wieprzowiną
  • ok 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2  łyżki musztardy Dijon
  • 6 ząbków czosnku 
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • łyżka papryki wędzonej
  • łyżka majeranku
  • łyżka keczupu
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka tabasco
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól wg smaku
placki ziemniaczane:
  • 800 g ziemniaków 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej mięty
  • łyżeczka natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz



Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą i czosnkiem. Mięso umyć, osuszyć, marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ja marynowałam w naczyniu żaroodpornym, w którym się potem piekło.
Następnie mięso wyjąć, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec przez 12-14 godzin. Piekłam w nocy, bo w środku dnia trudno mi było je pilnować przez tyle godzin. Można odkryć na koniec, żeby się przyrumieniło z wierzchu. Im dłużej mięso pieczemy, tym bardziej będzie soczyste. Po upieczeniu odstawić mięso na około godzinę, by odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna. 

Placki: Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce, trochę je odsączamy. Obieramy cebule i również ścieramy cebulę, dodajemy do ziemniaków, do tego przeciskamy przez praskę czosnek. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. to. Mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy porcjami placki na rumiano. Odkładamy w ciepłe miejsce. 

Sos. W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, miętę, natkę pietruszki, pieprz do smaku. Można dodać łyżkę majonezu jeśli ktoś lubi. 

Na talerz położyć placek, przykryć porcją mięsa, na to położyć drugi placek, znowu mięso i na wierzch trzeci placek (można podać tylko 2). Polać sosem jogurtowo-czosnkowym. Posypać posiekaną natką lub innymi ziołami.

1 komentarz:

  1. Mniam, Uwielbiam ten smak, a przepis oczywiście świetny i dokładny ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger