Czekoladowa babka z powidłami

Witam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej babki z powidłami, którą znalazłam na stronie Wedla. Może to być bardzo przyjemny karnawałowy wypiek. 



Czekoladowa babka z powidłami 
  • 150 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g kakao naturalnego
  • 10 g mielonej kawy 
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 100 g powideł śliwkowych 
  • 100 ml mleka
  • 150 g czekolady gorzkiej 
  • opcjonalnie dodatkowo: cukier puder, gorzka czekolada, śliwki suszone, wino lub rum


W misce połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną, sodę. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Cukier, cukier waniliowy i masło osobno utrzeć na jednolitą, puszystą masę. Dodać powidła śliwkowe i jajka, znowu utrzeć. Do masy dodawać stopniowo sypkie składniki, na przemian z mlekiem, cały czas ucierając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę, najlepiej na babkę albo tortownice wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut: przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180°C, później zmniejszyć temperaturę do 160°C. Babkę ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą i śliwkami suszonymi namoczonymi w rumie lub winie.



11 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger