Świąteczne babeczki renifery

Babeczki w renifery to przebój świąteczny dla dzieci. Dla małych łasuchów będą idealnym dodatkiem na święta, szczególnie, że maluchy nie przepadają za makowcami, sernikami, czy piernikiem. Te zostały wykonane w zeszłym roku na kiermasz świąteczny w szkole mojej córki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Są trochę pracochłonne, ale efekt wart tego trudu.   Inspiracja od Doroty




Świąteczne babeczki renifery

ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowe
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (z około 1/2 duże cytryny)
  • 1 łyżka skórka z cytryny (z około 1 dużej cytryny)
  • 1/2 szklanki pełnego mleka
renifery:

  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 opakowanie serka naturalnego  bieluch
  • 2 fixy do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • precelki
  • czekolada gorzka
  • białe cukierki groszki
  • kandyzowane wiśnie

      Babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę, sól. Do drugiej dużej miski wbić jajka, roztrzepać miksując. Dodać cukier i miksować aż powstanie jasna pulchna masa, następnie dodać ekstrakt, skórkę i sok z cytryny oraz olej. Miksować 30 sekund. Do miski z mokrymi składnikami dodać w 3 partiach suche składniki na zmianę z mlekiem. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć łyżkę ciasta do objętości 2/3 papilotki. Piec przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

      Dekoracja: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Ubić śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i fixy. Na koniec dodać serek bieluch i delikatnie wszystko wymieszać łyżką. Główkę renifera z kremu wycisnąć na babeczkę przy pomocy dekoratora. Rogi zrobić z przełamanego na pół precelka. Oczy czyli groszki wbic w krem. Czekoladę gorzką roztopić i za pomocą wykałaczki czy patyczka namalować reniferowi na groszkach źrenice. Nos to wciśnięta w krem kandyzowana wiśnia, przekrojona na pół. 



      8 komentarzy:

      Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger