Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano

Dzisiaj propozycja zarówno na święta jak i na poznanie kuchni Julii Child. Ciasto Buche de Noel czyli "bożonarodzeniowe polano" to tradycyjne ciasto  w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świat Bożego Narodzenia po Pasterce we Francji. Nieznana jest dokładna data pojawienia się ciasta o nazwie bûche de Noël, które symbolicznie nawiązywać do tradycji przynoszenia w wigilijny wieczór do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku do wieczora 25 grudnia. 
Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. 
Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie.  


Buche de noel czyli świąteczne polano

biszkopt: 
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • skorka z pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki octu winnego
  • cukier puder do posypania 
  • łyżka cukru
  •  1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
krem:
  • 150 g pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mocnej kawy
  • 1/2 kostki masła (110 g)
  • Blacha o wymiarach 
Cukier ubić z żółtkami starta skorka z pomarańczy na jasna gęstą masę. Następnie dodać sok z pomarańczy, migdały zmielone, ekstrakt i make. Delikatnie wymieszać.  Białka ubić na półsztywno, dodać ocet winny i sol. Ubijać na sztywno. Wtedy dodać łyżkę cukru, chwile razem ubić. Gotowa piane wmieszać delikatnie do ciasta  dodać stopniowo chłodne masło cały czas mieszając. 
Blachę najlepiej o wymiarach długości 43, szerokości 28 i głębokości 3 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować roztopionym masłem. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ciasto przelać na blachę, uderzyć nią kilka razy o stola, żeby wyrównać powierzchnie i wstawić do piekarnika na 10 minut. ciasto gotowe jeśli zacznie zmieniać kolor. 
Czysta ściereczkę wysypać cukrem pudrem. Po upieczeniu odwrócić blachę i przełożyć ciasto na ściereczkę z cukrem, zdjąć papier i zawinąć w rulon w ściereczkę. Odstawić do ostygnięcia.

Zrobić masę. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać czekoladę, kawę, wymieszać. 3 łyżki kremu odłożyć. Biszkopt rozwinąć posmarować 3/4 kremu i zwinąć roladę ponownie. Z końca ciasta odciąć dwa grube plastry, zrobić z nich sęki, dolepić do rolady. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta, widelcem zrobić podłużne falujące bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Udekorować kandyzowanymi wiśniami i listkami z cukrem (lub tym co mamy pod ręką) oraz posypać cukrem pudrem, który imituje śnieg. Odstawić do schłodzenia. 


Grudzień 2013 w kuchni z Julia Child

4 komentarze:

  1. Bardzo mocno czekoladowe, wspaniała rolada, tylko jak spalić takie polano , musiałabym przebiec maraton zaraz po świętach.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger