Kotlety mielone grzybowe z biszkoptami
Co zrobić gdy
zabraknie wam bułki tartej a wy macie wszystko przygotowane na kotlety mielone? I nic co praktycznie mogłoby ją
zastąpić ani płatków owsianych, otrębów, mielonych orzechów, płatków
kukurydzianych.. a jednak okazało się ze się da,
zastąpiłam bułkę pokruszonymi biszkoptami, które sprawdziły się idealnie. W
połączeniu z pieczarkami kotlety wyszły pyszne a sos był "kropką nad i". Polecam.
- 500 g mięsa mielonego wp-woł
- cebula
- cebula dymka zielona część
- łyżka musztardy sarepskiej
- jajko
- ząbek czosnku
- 3 biszkopty okrągłe pokruszone
- kilka pieczarek
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- posiekana natka pietruszki
- olej do smażenia
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- sol
- pieprz
- 250 ml śmietany 18% do zup i sosów
- 1-2 łyżki masła
- cebula dymka
- natka pietruszki
Cebulę, dymkę, pieczarki i natkę pietruszki
drobno posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, dymką, biszkopty, pieczarkami, musztardą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą całość. Odstawić na pół
godziny w chłodne miejsce. Z masy uformować kotlety. Na patelni grillowej rozgrzać
olej i smażyć kotlety do zrumienienia.
W miedzy czasie zrobić
sos pieczarkowy: pieczarki pokroić w plasterki, cebule i czosnek w kostkę. Na
patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki, dodać cebule i czosnek smażyć aż
się wszystko ładnie zeszkli i zrumieni, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę wymieszać.
Posypać posiekaną natką.
Niezła jazda! :D
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam.
Usuńale bomba!:) wyślij do spróbowania;)
OdpowiedzUsuńspakowane :)
UsuńNa to bym nie wpadł. Super pomysł. :)
OdpowiedzUsuńoj tam pewnie tak jakby nie bylo nic innego.
UsuńJa też bym na to chyba nie wpadła :))
OdpowiedzUsuńpotrzeba matka wynalazków;)
Usuń"Co zrobić gdy zabraknie wam bułki tartej a wy macie wszystko przygotowane na kotlety mielone?"
OdpowiedzUsuń...wszystko przygotowane....
...zabraknie...