Kotlety mielone grzybowe z biszkoptami

Co zrobić gdy zabraknie wam bułki tartej a wy macie wszystko przygotowane na kotlety mielone? I nic co praktycznie mogłoby ją zastąpić ani płatków owsianych, otrębów, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych.. a jednak okazało się ze się da, zastąpiłam bułkę pokruszonymi biszkoptami, które sprawdziły się idealnie. W połączeniu z pieczarkami kotlety wyszły pyszne a sos był "kropką nad i". Polecam.


Kotlety mielone grzybowe z biszkoptami
  • 500 g mięsa mielonego wp-woł
  • cebula
  • cebula dymka zielona część
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 3 biszkopty okrągłe pokruszone 
  • kilka pieczarek
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • posiekana natka pietruszki
  • olej do smażenia
sos pieczarkowy:
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule 
  • ząbek czosnku
  • sol
  • pieprz
  •  250 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • 1-2 łyżki masła
  •  cebula dymka
  • natka pietruszki

Cebulę, dymkę, pieczarki i natkę pietruszki drobno posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, dymką, biszkopty, pieczarkami, musztardą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą całość. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Z masy uformować kotlety. Na patelni grillowej rozgrzać olej i smażyć kotlety do zrumienienia.
W miedzy czasie zrobić sos pieczarkowy: pieczarki pokroić w plasterki, cebule i czosnek w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki, dodać cebule i czosnek smażyć aż się wszystko ładnie zeszkli i zrumieni, doprawić solą i pieprzem. Na koniec  wlać śmietanę wymieszać. Posypać posiekaną natką.



9 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger