Pałki tandoori masala

Z ostatniej wyprawy do Warszawy przywiozłam sobie mieszankę indyjską tandoori masala, bo od dawna chodziła za mną myśl żeby zrobić tę potrawę samodzielnie. Kurczak wyszedł pyszny, kolor miał obłędnie czerwony, a obiad to była prawdziwa rozpusta smaków.



Pałki tandoori masala
  • 12 pałek z kurczaka
  • 350 gr jogurtu greckiego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki soku z limonki 
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki mieszanki tandoori masala
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej chilli  lub mała chilli posiekana
  • sól, pieprz 
  • opakowanie kaszy kuskus
  • 1/2l bulionu drobiowego
  • natka pietruszki

Pałki umyć, osuszyć. Do marynowania najlepiej nadaje się duży woreczek, do którego wlewamy jogurt, dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek na koniec wkładamy pałki kurczaka, zamykamy worek i wszystko dokładnie obracamy tak żeby marynata się wymieszała z kurczakiem. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale ostatecznie może być krócej.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Pałki przekładamy na wysmarowaną olejem blaszkę lub na folii aluminiowej  i pieczemy do miękkości 40min. W tym czasie opakowanie kaszy kuskus zalać bulionem i odstawić do wchłonięcia.

Kurczaka podać z kuskusem oraz raitą ogórkową. 


Raita ogórkowa

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego c
  • ogórek
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostra papryka
  • posiekana  pietruszka
Ogórka zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do jogurtu wraz z przyprawami, natką i wymieszać.  




6 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam tego kurczaka. Ja zamiast tandoori masala daję przyprawę garam masala. Pysznie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj Kochana, chyba bym nie odeszła od stołu! są boskie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ zrobiłas apetyczne zdjęcia. A kurczak pyszniutki

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jeszcze zostało coś dla mnie bo chętnie schrupie dwie sztuki kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... pyszne są takie pałeczki kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger