Szybki chiński smażony ryż z kurczakiem

Chińskie jedzonko to najszybsza kuchnia na świecie. Przekonał się o tym mój maż ostatnio gdy zaglądał do lodówki a tam echo... 20 minut później z tego co jednak było w lodówce powstała taka oto kolacja dla dwojga. Smacznego.  


Szybki chiński smażony ryż z kurczakiem 
  • 200g długoziarnistego ryżu
  • łyżeczka kurkumy
  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • czerwona papryka
  • papryczka chilli
  • marchewka
  • 2 cebule dymki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
Ryż ugotować z kurkumą na sypko. Następnie dobrze odsączyć, odcisnąć z resztek wody i odstawić. W międzyczasie pokroić kurczaka na kawałki, wymieszać z sosem sojowym i olejem sezamowym. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, paprykę pokroić w paseczki, chilli drobno posiekać, dymki pokroić drobno (trochę zielonej części odłożyć na potem). 
Olej słonecznikowy rozgrzać w woku. Włożyć kurczaka z marynatą, smażyć szybko na dużym ogniu aż się zrumieni. Dodać paprykę, dymki, chili i smażyć 2 minuty. Następnie porcjami wsypywać ryż cały czas mieszając. Dodać startą marchewkę, wymieszać, skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, smażyć 2 minuty. Gotowe. Na miseczkach posypać zieloną częścią dymki. I co trudne?   



14 komentarzy:

  1. jakież apetyczne danie! mmm..
    ach, wpraszam się na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie cuda robi Twój mąż? Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Ja też lubię taki smaczki :) Żeby tak mój chłop chciał sie wziąć za gotowanie :/ - ale on twierdzi, że nawet wodę przypala...

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki, czasami też mu coś wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  5. o, taki ryż bym zjadła z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lipa... ryż smażony bez jajka za nic nie będzie smakował, jak prawdziwy od chińczyka.. podróba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy ma prawo do swojego zdania, a smażony ryz nie zawsze musi zawierac jajko nawet u chińczyków.

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota :D wlasnie jemy :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger