Pulpety w pomidorowym sosie... z mozarellą w środku..

Sposób na nudne mielone - na włoską nutę z mozzarellą i nudno już nigdy nie będzie...



Pulpety w pomidorowym sosie z mozzarellą w środku 

  • kg miesa mielonego wp-woł 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyzeczka sosu sojowego 
  • łyzka keczupu 
  • jajko 
  • 2 łyzki gęstej śmietany 
  • bułka tarta ok 4 łyzek 
  • pieprz do smaku 
  • mozzarella 
  • bazylia suszona 
  • oregano 
  • natka pietruszki 
  • olej do smażenia 
- sos: puszka pomidorów krojonych
  • 250ml passaty pomidorowej 
  • oregano 
  • cebula 
  • ząbek czonsku 
  • bazylia suszona 
  • bazylia świeza kilka listków 
  • pieprz 
  • łyzeczka cukru 
  • jeśli została nam mozzarella to ją dokładamy

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mieso wymieszac z nimi, dodać jajko, keczup, śmeitane, bułke tarta, zioła, sos sojowy, pieprz. Mozzarele pokroic na kostke mniejsza tak by kawałek zmiescil sie w pulpecie. Z miesa uformowac pulpety, ale do kazdego wkladac do środka kawałek sera. Rozgrzac olej i obsmażyc pulpety. Wyjac. Na oliwie przesmazyc drobno posiekana cebulę i  czosnek, dodac pomidory i passate. dodac zioła, pieprz i cukier. Do sosu przelozyc pulpety i dusic razem kilka minut. Do sosu wrzucic pozostale kawałki mozzarelli. Podac z makaronem. U nas penne sojowe.


1 komentarz:

  1. robiłam , polecam , proste w przygotowaniu, w smaku świetne , aktualnie piekę pizze po amerykansku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger