Pulpety w pomidorowym sosie... z mozarellą w środku..
Sposób na nudne mielone - na włoską nutę z mozzarellą i nudno już nigdy nie będzie...
- kg miesa mielonego wp-woł
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyzeczka sosu sojowego
- łyzka keczupu
- jajko
- 2 łyzki gęstej śmietany
- bułka tarta ok 4 łyzek
- pieprz do smaku
- mozzarella
- bazylia suszona
- oregano
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- 250ml passaty pomidorowej
- oregano
- cebula
- ząbek czonsku
- bazylia suszona
- bazylia świeza kilka listków
- pieprz
- łyzeczka cukru
- jeśli została nam mozzarella to ją dokładamy
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mieso wymieszac z nimi, dodać jajko, keczup, śmeitane, bułke tarta, zioła, sos sojowy, pieprz. Mozzarele pokroic na kostke mniejsza tak by kawałek zmiescil sie w pulpecie. Z miesa uformowac pulpety, ale do kazdego wkladac do środka kawałek sera. Rozgrzac olej i obsmażyc pulpety. Wyjac. Na oliwie przesmazyc drobno posiekana cebulę i czosnek, dodac pomidory i passate. dodac zioła, pieprz i cukier. Do sosu przelozyc pulpety i dusic razem kilka minut. Do sosu wrzucic pozostale kawałki mozzarelli. Podac z makaronem. U nas penne sojowe.
robiłam , polecam , proste w przygotowaniu, w smaku świetne , aktualnie piekę pizze po amerykansku :)
OdpowiedzUsuń