Blok czekoladowy
Deser prosty jak budowa cepa, dla wielu wspomnienie dziecinnych lat, czasów kiedy to prawdziwa czekolada byla nielada rarytasem a zdobycie jej przez nasze mamy graniczylo wręcz z cudem. Deser wykonany przez córkę wg przepisu (lekko zmodyfikowanego) z książki "Dzieciaki do kuchni" Beaty Lipov w ramach jej pierwszych kuchennych wprawek.
- 1 szklanka cukru
 - 250 gr masła
 - 1 szklanka wody
 - 4 łyzki kakao
 - 500 gr mleka w proszku,
 - 1 szklanka herbatniki pokruszone
 - 1/5 szklanki rodzynki
 - 1/5 szklanki migdały (w płatkach)
 - 1/5 szklanki orzechy ziemne
 - 1/5 szklanki kandyzowanych ananasów,
 - 1/5 szklanki orzeszki w kolorowej polewie
 
Jedną zjedliśmy my a drugą koledzy w pracy.


Uwielbiam blok.Tylko dodaję więcej herbatników, bo fajnie chrupie.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście blok ten przypomina czasy dzieciństwa Dzieci moje jednak wolały czekoladę w obecnej wersji ,zatem musiałam blok konsumowac sama
OdpowiedzUsuń