Krem z dyni i pomidorów z kaparami i serem pleśniowym

Krem z dyni i pomidorów z kaparami i serem pleśniowym to może być świetną alternatywa na chłodniejsze dni, które już nadciągają, bo lato wkrótce się skończy i zamiast chłodników będziemy chcieli jest zupy rozgrzewające i sycące. A dynia już pojawiła się w sklepach, więc jeśli mamy ochotę na taką wariację zupy pomidorowej z nietypowymi dodatkami jak kapary i ser pleśniowy to zapraszam po przepis. Oczywiście możecie sobie ją dowolnie modyfikować, np. zapiec pod serem z grzankami albo posypać prażonymi pestkami dyni czy słonecznika lub dodać pesto. Kombinacji jest wiele. Nie bójcie sie eksperymentować. 

zupa, pomidory, obiad, dynia, bernika, kapary, kulinarny pamietnik

Krem z dyni i pomidorów z kaparami i serem pleśniowym
  • 500 g dyni 
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych najlepiej pelati (można dodać 2 puszki lub 200 ml passaty)
  • 500-750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony
  • do smaku ostra papryka czerwona w proszku albo tabasco 
  • szczypta cukru 
  • kapary z zalewy (lub tzw. polskie kapary czyli owoce nasturcji)
  • ser pleśniowy
  • tarty ser parmezan lub bursztyn
  • grzanki z chleba


Dynię, marchewkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać trochę oleju, podsmażyć na nim warzywa. Wlać pomidory z puszki, ponownie razem wszystko chwile podsmażyć, dzięki czemu pomidory ulegną lekkiej karmelizacji i nabiorą lepszego smaku, co da zupie intensywniejszy kolor. Do warzyw wlać bulion i gotować całość pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, kuminem, dla ostrości można dodać trochę papryki ostrej lub tabasco. Całość zmiksować. Ja nie miksuję dokładnie, bo lubię grudki warzyw w zupie. Zupa ma być gęsta, jeśli jednak jest dla was za bardzo gęsta to dolejcie bulionu lub wody. 
Porcje zupy wlać do miseczek, dodać kapary, posypać startym serem, położyć plaster sera pleśniowego i kawałek grzanki z chleba. Mam nadzieję, że przepis na taki krem dyniowy z pomidorami, kaparami i serem przypadnie wam do gustu. 

zupa, pomidory, obiad, dynia, bernika, kapary, kulinarny pamietnik

zupa, pomidory, obiad, dynia, bernika, kapary, kulinarny pamietnik





2 komentarze:

  1. To był mój pierwszy raz z kremem z dyni i pomidorów... wyszło rewelacyjnie, choć bałam się tych dodatków. Nie mniej... już nie raz korzystałam z Twoich przepisów, i nigdy się nie zawiodłam. Serdeczne dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ze mi zaufałaś, zapraszam po inne przepisy. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger