czwartek, 2 listopada 2017

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Prosta, szybka i pyszna surówka z czerwonej kapusty. Wystarczą 2 składniki, do tego sos i mamy fajne połączenie, idealne do obiadu, do klusek, ziemniaków. Zasmakuje każdemu, jako niecodzienna wersja surówki z czerwonej kapusty.   


surowka, granat, czerwona kapusta, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Surówka z czerwonej kapusty z granatem
  • 1/4 główki kapusty czerwonej
  • pestki granatu z 1/2 szt. 
  • sok z 1/2 granatu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego


Kapustę poszatkować w cienkie paseczki i włożyć do miski. Dodać pestki granatu (unikając białych błonek). Wycisnąć sok z 1/2 granatu, dodać olej, ocet, pieprz, sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę, żeby surówka się "przegryzła", a kapusta lekko zmiękła.

surowka, granat, czerwona kapusta, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz