sobota, 25 listopada 2017

Curry z kurczakiem i cukinia

Zeszłą niedzielę spędziłam na cudownych indyjskich warsztatach prowadzonych przez znanego na całym świecie gitarzystę muzyki indyjskiej i latynoskiej - Miguela Czachowskiego oraz jego żonę Agnieszkę Czechowską - architekta, pedagoga i trenera. Oboje są wielkimi znawcami kultury indyjskiego, wielokrotnie tam podróżowali, poznali indyjską kuchnię od podszewki i przenieśli ją nie tylko do swojego domu, ale również propagują na warsztatach w Tychach. Mogłam obserwować ich jak w domowych warunkach przygotować oryginalne indyjskie potrawy. Zrobiliśmy kulki kokosowe ladoo, curry z cukinii, dal z pomarańczowej soczewicy, Alu palak z ziemniaków i szpinaku, ryż basmati, masala Czaj i lhassi. Wszystko pyszne. Spotkanie było  na tyle smaczne i inspirujące, że wracając do domu zatrzymałam się w sklepie by kupić brakujące produkty i przygotować curry z cukinią, które jedliśmy na warsztatach. Różnica między moim daniem a Miguela jest tylko jedna... w moim jest jeszcze kurczak. Ogólnie zaliczam niedziele do bardzo udanych, nauczyłam się podstaw kompozycji smaków, zapachów, przypraw.. myślę że od teraz moje curry będą zdecydowanie lepsze. Myślę, że już są bo córa po jego zjedzeniu stwierdziła, że takiego dobrego jeszcze nie robiłam (i ostrego). Więc zapraszam.  


kurczak, curry, indie, cukinia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Curry z kurczakiem i cukinią
  • 500 g piersi z kurczaka
  • jedna średnia cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól szczypta
  • pieprz do smaku
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • ryż basmati lub jaśminowy
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakoweg



Cebulę pokroić na piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Cukinię pokroić na półplasterki (plasterki na pół).
Na patelni rozgrzać olej. Wsypać ziarna kuminu. Poczekać aż zaczną się smażyć i wydzielać intensywny zapach. Dodać wtedy cebule. Podsmażyć, dodać czosnek i kurczaka. Mieszając smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać przyprawy w proszku. Wymieszać. Dołożyć cukinię, puszkę pomidorów, przecier. Wymieszać. Można uzupełnić odrobiną wody, jeśli wydaje nam się że sosu jest mało. Przykryć i dusić około 20 minut aż cukinia aż zmięknie. Na koniec, gdy danie jest gotowe dodajemy jogurt i posiekaną kolendrę.  

W trakcie gdy curry się gotuje, gotujemy ryż. Danie podajemy z ryżem lub np kaszą kuskus.
kurczak, curry, indie, cukinia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

kurczak, curry, indie, cukinia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Sama muszę na jakieś warsztaty się wybrać, to inspirujące zawsze wydarzenie :> A curry cudowne, kurczak i cukinia to moi faworyci, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To samo pomyślałam - muszę się wybrać na takie warsztaty :)

    OdpowiedzUsuń