poniedziałek, 25 września 2017

Ośmiorniczki baby w sosie pomidorowym

Jakiś czas temu jak sobie pewnie dobrze przypominacie przez ośmiorniczki prawie upadła rząd... czy jednak to jest taki rarytas i to drogi żeby wart był takiego poświęcenia? .. nie wiem.. ale na pewno wart jest spróbowania i ocenienia samemu smaku tych owoców morza. Ja swoje świeże ośmiorniczki kupiłam w selgrosie, były już oczyszczone dzięki czemu odpadła mi dodatkowa z nimi zabawa. Nie miałam wcześniej z nimi do czynienia dlatego szukałam pomysłu w necie jak je przyrządzić. Mój wybór padł na ośmiorniczki w winie i pomidorach od My fish day. I tak zrobiłam. Danie proste, łatwe, na tyle szybkie, że w ciągu godziny był pyszny obiad. I o dziwo tych kilka sztuk spokojne nasyciło 3 dorosłe osoby. Polecam.  


osmiorniczki, baby, owoce morza, pomidory, gulasz, bernika, kulinarny pamietnik

Ośmiorniczki baby w sosie pomidorowym
  • 12 szt ośmiorniczek baby (oczyszczonych i umytych )
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki pasty/passaty pomidorowej
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron np spaghetti
  • 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • olej rzepakowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 2 szt ziela angielskiego
  • liść laurowy 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 



Ośmiorniczki sprawdzić czy są oczyszczone. Jeśli tak to dokładnie je umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Jeśli nie to oczyścić pomagając sobie instrukcjami z netu.
Posiekać drobno cebulę i czosnek. W głębokim garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie, dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i słodką paprykę. Chwile razem podsmażyć, aż uwolnią swój aromat. Na patelnię dodać pomidorki koktajlowe i smażyć do momentu aż delikatnie popękają, wtedy zdjąć je z patelni i odłożyć na bok. Do garnka z cebulą i przyprawami włożyć ośmiorniczki, smażyć aż zmienią kolor z szarego na różowy. Wlać wino, gotować na średnim ogniu aż zredukuje się o połowę. Dołożyć pomidory z puszki, 3 łyżki pasty pomidorowej i szczyptę cukru. Garnek przykryć i dusić wszystko na wolnym ogniu przez 40 min.
W międzyczasie ugotować makaron. Gotowe danie przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Na koniec, gdy już jest wszystko gotowe dołożyć wcześniej podsmażone pomidorki koktajlowe. Danie podajemy z makaronem, posypane natką pietruszki.

osmiorniczki, baby, owoce morza, pomidory, gulasz, bernika, kulinarny pamietnik

osmiorniczki, baby, owoce morza, pomidory, gulasz, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz