niedziela, 30 lipca 2017

Szybkie ciasto z jagodami i malinami

Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam przepis od z netu, a mianowicie przepis na podstawowe ciasto dla francuskiego przedszkolaka. Jest to ciasto, które weszło do kanonu zajęć w przedszkolach Francji i Nawarry. Jednak zamiast ciasta cytrynowego zrobiłam ciasto z owocami mrożonymi, które zalegały mi jeszcze w lodówce. Wykorzystałam maliny i jagody z Poltino.
Podstawowym elementem ciasto jest kubeczek jogurtu i to ten kubeczki później wykorzystujemy do odmierzania kolejnych składników. Nie musimy mieć miarek, wagi, szklanek, wystarczy standardowy kubeczek po jogurcie naturalnym. Szybkie, proste i pyszne. Przygotuje je nawet przedszkolaka. Polecam.

ciasto, jagody, maliny, deser, poltino, pieczenie, bernika, kulinarny pamietnik

Szybkie ciasto z jagodami i malinami
  • standardowy (150 g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubeczek oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • owoce: u mnie mrożone maliny i jagody Poltino
  • cukier puder

Potrzebny jest standardowy (150 g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego. Jogurt wylać do miseczki, kubeczek umyć i osuszyć. Następnie odmierzyć: 2 kubeczki cukru, 3 kubeczki mąki, 1 kubeczek oleju.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając mikserem. Następnie stopniowo wsypać cukier, wlać olej, a potem jogurt. Mikser wyłączyć. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko, delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do ciasta. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 30). Ułożyć na wierzchu owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 45 min. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

ciasto, jagody, maliny, deser, poltino, pieczenie, bernika, kulinarny pamietnik

 ciasto, jagody, maliny, deser, poltino, pieczenie, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz