Orkiszotto z grzybami
W czerwcu razem z córką miałam przyjemność brać udział w warsztatach "Szkoła na widelcu" prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego. Wśród dań, które Grzegorz nam zaproponował i które wspólnie z nim przygotowaliśmy było orkiszotto. Do tej pory unikałam tej kaszy w daniach myśląc, że nie będzie nam smakowała, ale dzięki połączeniu z grzybami i mleczkiem kokosowym efekt okazał się być na tyle zaskakujący, że postanowiłam odtworzyć je w domu. I dzisiaj was na nie zapraszam, bo jest pyszne, zdrowe i szybkie.
Orkiszotto z grzybami
- 175 g kaszy orkiszowej całe ziarno (ugotowanej)
- 50 g borowików mrożonych (lub świeżych)
- 100 g szpinaku świeżego
- kilka łodyg szparagów
- 125 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wina białego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 150 g pieczarek
- 300 ml bulionu warzywnego
- ser długodojrzewający do posypania
Czosnek i cebule drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, gdy się nagrzeje wrzucamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę i czosnek, podsmażamy i dodajemy ugotowaną kaszę orkiszową, chwilę przesmażamy i podlewamy białym winem, gdy odparuje podlewamy bulionem. Doprowadzamy do odparowania bulionu.
Borowiki kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Grzyby podsmażamy na patelni na maśle przez kilka minut.
Do kaszy dodajemy mleczko kokosowe, borowiki, pieczarki, świeży szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 2-3 minuty.
W międzyczasie gotujemy szparagi przez 2-3 minuty w wodzie, tak by były tylko zblanszowane. Następnie kroimy je na cienkie plasterki np za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw. Ser trzemy na tarce.
Wykładamy nasze "Orkiszotto" do głębokiego talerza lub miseczek, zdobimy szparagami i posypujemy startym serem.
Dzięki za fajny przepis;)
OdpowiedzUsuńspróbuj, jest naprawdę pyszne.
Usuńbardzo ciekawy przepis, sama jeszcze nie jadłam takiej kaszy ale chętnie spróbuję :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie, jest pyszna.
Usuń