poniedziałek, 24 lipca 2017

Makaron z pesto

Są wakacje, córa ma więcej czasu niż normalnie więc postanowiła w wolnej chwili przygotować nam obiad. Postawiła na klasyczny, prosty przepis, ktory robi sie w 15 minut. Makaron z pesto, bo o nim mowa wyszedł jej genialnie. Do tej pory jakoś omijałam ten makaron ze względu na "ziemistość" sosu, często zbyt duże dawki oliwy i lekko gorzki posmak mnie zniechęcał. Dlatego ta wersja bardzo mnie zachwyciła i zaskoczyła, bo zjadłam aż 2 talerze. Naprawdę. Wyszedł jej bardzo, bardzo dobry obiad. Skorzystała z przepisu Anny Starmach, która do sosu dodaje sok z cytryny i to on spowodował, że ten sos nabrał całkiem innego wyrazu. Zapraszam.

makaron, pesto, bazylia, wege, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Makaron z pesto
  • 300 g makaronu  (u mnie spaghetti bezglutenowe)
  • 2 doniczki bazylii (4 garście liści)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 40 g orzeszków nerkowca (w oryginale piniowych)
  • 40 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz świeżo mielony


Makaron ugotuj al dente. W międzyczasie przygotować sos.
Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią orzeszki i podprażyć je przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć orzeszki do wysokiego naczynia, dodać do nich oliwę z oliwek, listki bazylii, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość zmiksować najlepiej za pomocą blendera. Ma powstać na gładki sos, który można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Jeśli sos jest za gęsty wystarczy dodać trochę więcej oliwy, jeżeli za rzadki to dodać trochę bazylii lub parmezanu. Gotowy sos wymieszać z ciepłym makaronem, posypać parmezanem. Smacznego.

makaron, pesto, bazylia, wege, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

makaron, pesto, bazylia, wege, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz