czwartek, 13 kwietnia 2017

Pieczony udziec z dzika

Co prawda zdjęcia nie są najlepsze, to wina tego że były robione na szybko tuż przed podaniem obiadu i konsumpcją tego mięsa. Ale jako że moja pierwsza dziczyzna wyszła mi wybornie postanowiłam się nią z wami podzielić. Mięso było robione na poprzednie święta ale na Wielkanoc też się przyda. Udziec wyszedł kruchy, delikatny i bardzo soczysty. Mimo pierwszego szoku, że dostałam taki kawał mięcha podołałam zadaniu, mam nadzieję.
Przepis jest kombinacją  tego co usłyszałam od starych wyjadaczy dziczyzny, na temat jej przyrządzania. Reasumując było pysznie.

dzik, dziczyzna, wielkanoc, swieta, boze narodzenie, mieso, bernika, kulinarny pamietnik

Pieczony udziec z dzika
  • 2,5 - 3 kg udźca z dzika
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka igieł rozmarynu 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 5 ząbków czosnku


Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować marynatę: W moździerzu rozgnieść kolendrę. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Liście laurowe pokruszyć.


Do garnka lub brytfanny w której będziemy piec mięso wlać olej, wino, dodać wszystkie przyprawy oraz czosnek, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć mięso, tak by dokładnie je pokryła. Przykryć i odstawić na 24-48 h w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Mięso w takcie marynowania obrócić kilka razy.


  
Po tym czasie mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st. (grzałka górna i dolna). Piec około 2,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso sosem w którym się piekło. Odwrócić w trakcie pieczenia.  
Gotowe mięso wyjąć, odstawić na chwile by odpoczęło a soki się równomiernie w nim rozłożyły. Następnie pokroić na plastry, podać z ulubionymi dodatkami.

dzik, dziczyzna, wielkanoc, swieta, boze narodzenie, mieso, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz