sobota, 17 września 2016

Curry z klopsikami indyczymi i mieszanką warzyw

Mięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnego, pachnącego egzotyką, z gotową mieszanką warzyw. Okazuje się że gdy skończy się sezon na świeże kalafiory, brokuły czy fasolkę warto sięgnąć po dobrej jakości mrożone warzywa, nawet takie na patelnię. Ich nowe zastosowanie może okazać się bardzo ciekawe. A klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia. Użyłam warzyw na patelnie firmy Poltino.

poltino, mieszanka warzyw, curry, mleko kokosowe, warzywa na patelnie, bernika, kulinarny pamietnik, warzywa


Curry z klopsikami indyczymi i mieszanką warzyw
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 1/2 opakowania (200 g) Warzyw na patelnie z przyprawą paryską Poltino
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • puszka mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • sok z 1/2 - 1 limonki
  • 1 łyżeczka mieszanki indyjskiego curry
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu 
  • 2 łyżki oleju 
  • łyżka koncentratu pomidorowego 
  • kolendra lub natka lub cebulka dymka
  • ryż

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidorki przekroić na połówki. W misce wymieszać mięso mielone, imbir starty, pieprz, szczyptę soli. Z masy uformować małe kuleczki. 
Rozgrzać olej na dużej patelni i zrumienić cebulę. Dodać mieszankę warzyw na patelnię Poltino z 1/2 opakowania przyprawy. Chwilę podsmażyć na patelni z cebulą. Wlać mleczko kokosowe, dodać kuleczki z mielonego, curry, kurkumę, przecier pomidorowy, pokrojone pomidorki. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, uzupełnić sos wodą, sokiem z limonki do smaku wg siebie. Przykryć patelnie i gotować razem 10 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane posiekaną kolendrą, natką lub dymką.

poltino, mieszanka warzyw, curry, mleko kokosowe, warzywa na patelnie, bernika, kulinarny pamietnik, warzywa

poltino, mieszanka warzyw, curry, mleko kokosowe, warzywa na patelnie, bernika, kulinarny pamietnik, warzywa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz