sobota, 9 lipca 2016

Tort węgierski

Tort węgierski to kwintesencja czekolady, wiśni w alkoholu i lekkiego kakaowego biszkoptu. Cudo. Jeden z lepszych jakie udało mi się zrobić. Przygotowany przeze mnie na urodziny męża okazał się strzałem w dziesiątkę. Przepyszny. W dodatku w miarę prosty w przygotowaniu, wiec nie powinien nikomu sprawić zbytnich trudności. Zapraszam.

Źródło.


tort, tort wegierski, wegierski, ciasto, urodziny, czekolada, deser, bernika, kulinarny pamietnik


Tort węgierski

biszkopt ciemny:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g ciemnego kakao
masa:
  • słoik wiśni drylowanych
  • 250 ml wiśniówki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 400 g miękkiego masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie delikatnie ubijając dodać żółtka. Obie mąki oraz kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta mieszając drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarujemy. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160º C (dolna i górna grzałka) na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i z wysokości ok 60 cm spuścić blaszkę na podłogę, dzięki temu biszkopt nie opadnie, bo powietrze uwięzione na dole wydostanie się do góry ciasta. Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Chłodny wyjąć z foremki i pokroić na blaty.


Wiśnie odcedzić, zalać wiśniówką (lub spirytusem jeśli tak wolimy). Odstawić na min 1h, im dłużej tym lepiej. Odcedzić wiśnie z wiśniówki, ale zachować alkohol,bo użyjemy go jako ponczu.


Przygotować masę: Śmietankę, cukier oraz połamaną czekoladę włożyć do miski i umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać mieszając aż czekolada się stopi, a masa będzie gładka i jednolita. Masę ostudzić do temperatury pokojowej od czasu do czasu energicznie ją mieszając.

Bardzo miękkie masło ubijać mikserem przez około 10 minut na jasną, puszystą masę, do której małym strumieniem wlewać zimną masę czekoladową. Miksować tylko do chwili, aż składniki się połączą. Jeśli masa będzie zbyt rzadka wstawiamy ją do lodówki na około 10-15 minut, aż lekko zgęstnieje.


Składanie tortu: Blat dolny nasączyć wiśniówką, posmarować 1/3 kremu, ułożyć porcję wiśni. Przykryć drugim, blatem, nasączyć, posmarować 1/3 kremu i dać owoce. Przykryć trzecim blatem (ja go już nie nasączałam, ale można). Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Udekorować. Boki to płatki czekoladowe, a wierzch dekoracja z kremu i pozostałych wiśni. Tort wstawić na noc do lodówki.


tort, tort wegierski, wegierski, ciasto, urodziny, czekolada, deser, bernika, kulinarny pamietnik

tort, tort wegierski, wegierski, ciasto, urodziny, czekolada, deser, bernika, kulinarny pamietnik

tort, tort wegierski, wegierski, ciasto, urodziny, czekolada, deser, bernika, kulinarny pamietnik


10 komentarzy:

  1. Czekoladowa rozkosz :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozkosz to mało powiedziane, to rozpusta.

      Usuń
  2. Czy można dodać wiśnie z wisniówki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, tylko proszę je trochę odsączyć.

      Usuń
  3. Witam, a co z tą 200 ml śmietanki 30%, bo nigdzie nie doczytałam gdzie to mama dodać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawiłam. w składnikach była śmietanka a w przepisie mleko stad rozbieżność. przepraszam.

      Usuń