piątek, 15 lipca 2016

Karczek pod pierzynką

Wiem, jest to mało dietetyczne za to mocno kaloryczne, ale niestety pyszne mięsko. Więc raz na jakiś czas czemu nie? Karczek pod pierzynką to propozycja nie tylko na chłodne, jesienne dni, ale także na kapryśną, lipcową pogodę i takie mokre dni jak te ostatnie. Danie jest proste w przygotowaniu, do tego smaczne i bardzo syte. Polecam.


karczek, karkowka, pierzynka, zapiekanka, obiad, pieczarki, bernika, kulinarny pamietnik

Karczek pod pierzynką
  • 4 plastry karkówki
  • 250 g pieczarek
  • marchewka
  • 2 cebule
  • ¼ papryki czerwonej
  • żółty ser
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • czosnek niedźwiedzi suszony lub świeża posiekana natka
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • sól
  • pieprz
  • olej ok 2-3 łyżki




Plastry karkówki lekko rozbić. Zamarynować mięso w soli, pieprzu, czosnku przeciśniętym przez praskę i papryce słodkiej i ostrej. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Odstawić na min 1h, a najlepiej na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu przed pieczeniem posmarować cienką warstwą majonezu.
Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebule pokroić w piórka, a paprykę w cienkie paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchewkę, paprykę i jedną cebulę. Doprawić dodając trochę czosnku niedźwiedziego (lub natki), pieprzu i soli. Smażyć kilka minut aż się cebula zeszkli, a warzywa zmiękną. Całość przełożyć na plastry karczku. Na patelni ponownie rozgrzać drugą łyżkę oleju. Pieczarki pokroić na plasterki, posypać solą i pieprzem i podsmażyć. Pieczarki przełożyć na warzywa na karczku. Na to ułożyć piórka drugiej cebuli. Całość przykryć plastrami sera żółtego. Posmarować majonezem i keczupem. Posypać czosnkiem niedźwiedzim. Naczynie przykryć folią aluminiową.

Piekarnik rozgrzać do 180 st., włożyć naczynie z mięsem i piec 60 min. Smacznego.

karczek, karkowka, pierzynka, zapiekanka, obiad, pieczarki, bernika, kulinarny pamietnik

karczek, karkowka, pierzynka, zapiekanka, obiad, pieczarki, bernika, kulinarny pamietnik

5 komentarzy: