sobota, 28 maja 2016

Mini kanapki z grillowaną ośmiornicą

Jest sobota, jest weekend to co rozpalamy dzisiaj grilla? Jeśli tak to proponuje zrobić na grillu pyszna ośmiornice i podać ją na mini kanapkach. Lekko, smacznie i wakacyjnie. Nie trzeba jechać do Chorwacji czy Grecji by zaznać odrobinę śródziemnomorskiej kuchni. Co wy na to?

osmiornica, grill, przekaska, lato, owoce morza, bernika, kulinarny pamietnik

Mini kanapki z grillowaną ośmiornicą

  • ośmiornica mrożona ok 700 g
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • ząbki czosnku
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 bułki grahamki
  • masło
  • liście botwinki
  • pomidor
  • dymka
  • kiełki (dowolne)
  • pieprz świeżo mielony


Jeśli kupimy oczyszczoną ośmiornice to ten etap mamy za sobą, jeśli nie to należy ją oczyścić: zdjąć osłonę i wyrzucić. Wyciąć oczy i czarny otwór czyli dziób.
Mrożona ośmiornica jest w Polsce jest już wypatroszona i oczyszczona. Trzeba tylko usunąć część pomiędzy workiem a mackami, gdzie znajduje się miejsce po oczach. Wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie bez problemu w formie kulki z czarnym elementem. Opłukać. Mrożenie ośmiornicy nie ma negatywnego wpływu na jakość mięsa, a wręcz przeciwnie dzięki niemu mięso "kruszeje".
Zagotować wodę z solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Ośmiornicę przed właściwym przygotowaniem dania należy zanurzyć kilka razy w gotującej się wodzie, by odnóża zwinęły się w macki. Tuszkę należy zanurzać kilkakrotnie, za każdym razem coraz głębiej na 3-5 sekund.
I tak 4 razy, by na koniec zanurzyć ośmiornicę całkowicie we wrzątku i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut do 1 godziny. Zależy to od wagi ośmiornicy. Można przyjąć, że na 1 kg gotujemy 1/2 godziny. Ugotowaną wyjąć na durszlak by odcedziła się z wody.

W misce wymieszać olej lub oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, czosnek suszony i sok z cytryny. Do marynaty włożyć ugotowana ośmiornicę i zostawić na pół godziny.
Rozgrzać grilla. Może być elektryczny, posmarować go olejem. Włożyć ośmiornicę i grilla na ok 5 minut, nabierze lekko brązowego koloru. Zdjąć, odciąć macki, resztę pokroić na kawałki.
Bułkę pokroić na cienki kromki, włożyć do grilla i podpiec. Pomidora pokroić na plasterki. Liście botwinki umyć, dymkę posiekać. Każdą kromkę posmarować delikatnie masłem, na to ułożyć liść botwinki, plaster pomidora, kawałek ośmiornicy, dymkę, kiełki. Całość skropić oliwą z oliwek lub jeśli nam została marynata z ośmiornicy. Posypać świeżym pieprzem.

osmiornica, grill, przekaska, lato, owoce morza, bernika, kulinarny pamietnik

osmiornica, grill, przekaska, lato, owoce morza, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. ale to pysznie wygląda. chyba kupie i zrobię bo uwielbiam ośmiornice.

    OdpowiedzUsuń