Orkiszowe ciasto z owocami

Szukacie przepisu na szybkie ciasto z owocami? To już nie musicie bo je własnie znaleźliście. Jest nie tylko szybkie ale proste i można użyć jakichkolwiek owoców, nawet mrożonych. A że jest teraz sezon na rabarbar i pojawiły się pierwsze truskawki to będzie to idealne połączenie. To co przekonałam was pieczecie ze mną? 
Źródło

ciasto, orkiszowe, bernika, rabarbar, truskawki, deser, kulinarny pamietnik


Orkiszowe ciasto z owocami
  • 4 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 300 g mąki orkiszowej (u mnie jasna typ 630)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia


Rabarbar umyć, obrać z włókien, pokroić na małe kawałki. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na plasterki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia u mnie 23 x 34.
Jajka z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę za pomocą miksera. Dodać olej i chwilę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem i cynamonem. Wlać połowę jogurtu i dodać połowę mąki, zmiksować chwilę wszystko dokładnie, następnie wlać drugą część jogurtu i dodać resztę mąki. Ucierać wszystko mikserem przez 2 minuty.
Ciasto wlać do formy. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar i truskawki.
Piec ciasto przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjąć i pozostawić w formie do ostudzenia, potem posypać cukrem pudrem.

ciasto, orkiszowe, bernika, rabarbar, truskawki, deser, kulinarny pamietnik

ciasto, orkiszowe, bernika, rabarbar, truskawki, deser, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger