sobota, 30 maja 2015

Porcja soku na Dzień Dobry i jaja w czyśćcu

Czy wiecie że dzisiaj jest Światowy Dzień Soku? A jaki jest przepis na udany dzień? Recepta jest prosta -  szklanka soku dostarczy nie tylko energii na dobry początek dnia, ale również całą gamę wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, przez całe 24 godziny. Warto o tym pamiętać nie tylko 30 maja, w Światowy Dzień Soku. 

piątek, 29 maja 2015

Zupa pomidorowa domowa

Prosta, pyszna, ulubiona, klasyka. Córka zatęskniła jakiś czas temu za domową zupą pomidorową, a skoro pojawiają się już pachnące tegoroczne pomidory to zrobiłam najlepszą jaką potrafię. Zapraszam.


czwartek, 28 maja 2015

Jajeczny omlet jako wrap

W związku z faktem, że z przyczyn zdrowotnych musiałyśmy z córką zmienić trochę nasz sposób odżywiania, czyli wykluczyć cukier, pieczywo, jasne makarony, ogólnie większość produktów z wysokim IG, które z czasem będziemy je stopniowo włączać, ale w zdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc i zwykłe posiłki będą się tu pojawiać tak jak do tej pory. 
Zatem oto przykład, wczorajsza kolacja to były jajeczne wrapy. Szybko, zdrowo, smacznie. Porcja dla 1 osoby, wiec każdy musi sobie pomnożyć ilość składnikowy.  



środa, 27 maja 2015

Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. 



poniedziałek, 25 maja 2015

Tarta banoffee czyli banoffee pie

Klasyk nad klasykami, szczególnie dla tych co się nie odchudzają, bo jeżeli liczycie kalorie to nie czytajcie dalej. Banoffee pie to mega słodkie, mega pyszne i mega uzależniające ciasto. Banoffee pie jest to angielski deser z bananów, śmietany i toffi z gotowanego mleka skondensowanego (lub dulce de leche) na bazie ciasta z pokruszonych ciastek i masła. Jego nazwa to połączenie słów "banan" i "toffi". Jeżeli lubicie takie składniki to koniecznie musicie je zrobić.


sobota, 23 maja 2015

Sałatka grecka

Sałatka grecka to element który od kilku lat pojawia się na każdym ogórkowym grillu, Polacy ją pokochali. Tyko czy te sałatki na pewno są greckie? Cóż odbiegają zazwyczaj od pierwowzoru bo do klasycznej sałatki nie dodaje się ani salaty, ani sosu winegret, co często robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej, no może odrobinę Grecji, która zagościła obecnie w sieci sklepów Lidl czyli grecką fetę, oliwki, oliwę i super naczynia, takie jak te które Lidl podesłał mi. Dziękuje. 


czwartek, 21 maja 2015

Kurczak pieczony

Pieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka.

poniedziałek, 18 maja 2015

Młoda kapusta w mleczku kokosowym

Nie wierzyłam że to może być dobry pomysł połączenie takich smaków, ale wpisy na innych blogach zachęciły mnie do wypróbowania go. I powiem wam że ta kapusta jest warta grzechu. Mąż mimo początkowej nieufności wyjadał ją samą z garnka. Więc warto było. Polecam. Przepis z forum Galerii Potraw.   

niedziela, 17 maja 2015

Kruche tartaletki z budyniem i granatem

Deser z całkiem tych niedietetycznych ale czasami trzeba. Wykorzystałam ten przepis na kruche babeczki i dokładnie z tych samych składników zrobiłam kruche tartaletki z budyniem i owocami. Niby to samo a jednak efekt całkiem inny. Zapraszam.



sobota, 16 maja 2015

Pudding kokosowy z chia i owocami

Szaleństw śniadaniowych z szałwią hiszpańską ciąg dalszy. Dzisiaj proponuje wam nie koktajl a pudding kokosowy na bazie mleczka kokosowego z owocami. Idealne, zdrowe, pełne  kwasów omega-3, wapnia i żelaza, białka śniadanie. Takie śniadanie w słoiczku można zapakować dziecku do szkoły jako drugie śniadanie. Na pewno nie będzie głodne. I co? Jesteście chętni?


piątek, 15 maja 2015

Makaron sojowy z tuńczykiem

To najszybszy obiad jaki robię, bo w domu zawsze mam paczkę makaronu sojowego i puszkę tuńczyka i na takie dni jak ten, czyli gdy wiatr hula po lodówce albo brak czasu na coś bardziej wyrafinowanego jest idealny. I przy okazji wychodzi bardzo dobry obiad, a dodatkowo dietetyczny, bo makaron sojowy z tuńczykiem w oleju to połączenie nieskutkujące łączeniem węglowodanów i tłuszczy.  Polecam. 


czwartek, 14 maja 2015

Sałatka z ogórków po turecku

Ta sałatka wygląda jak nasza mizeria ale zdecydowanie ma inny smak. Przez dodatek jogurtu, mięty, czosnku jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i idealnie nadaje się by podkreślić smak mięsa z grilla czy greckich koft czy tureckiego kebapu.  I szczerze wolę ja niż naszą polską, delikatną  mizerie. Przepis od mojej znajomej Turczynki Zorki. 


środa, 13 maja 2015

Sznycel z indyka ze szparagami i jajkiem w koszulce

Maj to oznaka że pojawiły się szparagi i należy z nich korzystać do woli. Ja dzisiaj proponuje szybki obiad ze szparagami i jajkiem w koszulce, bo te dwie rzeczy się wprost kochają. Do tego sznycle z indyka dla mięsożerców i obiad gotowy. Porcja na 3 osoby.



wtorek, 12 maja 2015

Mocno czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną

Przed święta wielkanocnymi można było za zakupy w Lidlu dostać książkę "Cukiernia Lidla" napisaną przez mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książka jest nie tyle co pięknie wydana, z mega apetycznymi zdjęciami ale zawiera naprawdę innowacyjne, ciekawe przepisy. Po dokładnym przejrzeniu zainteresował mnie szczególnie jeden na bardzo wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, którego bazą jest kasza gryczana. Ciekawe i intrygujące połączenie, nie sądzicie? Krótko mówiąc nie namyślając się długo zrobiłam i oto efekt. W smaku mocno czekoladowe, wilgotne, z chrupiącymi orzeszkami. Nikt kto jadł nie wpadł że może w nim być właśnie kasza. Moja jedna uwaga to sprawdzajcie czas pieczenia, ja musiałam go wydłużyć. I co upieczecie?


niedziela, 10 maja 2015

Chleb 7 ziaren z multicookera Redmond

Testowania Multicookera RMC-280E ciąg dalszy... tym razem wzięłam na warsztat nasz ulubiony chleb czyli chleb 7 ziaren. Tradycyjnie wyrabianie tego chleba podzielone jest na 5 etapów: wyrabianie, wyrastanie, potem ponowne wyrastanie, nagrzewanie garnka, pieczenie chleba. W multicookerze ten sam proces skrócony jest do etapów 2, czyli tylko wyrabianie, a wyrastanie i pieczenie odbywa się samo w urządzeniu. Można właściwie zapomnieć o tym że robi się chleb. Jedyny minus to że bochenek nie ma kształtu typowego chleba z popękaną skórką, ale ma ją na szczęście chrupiąca. Mając taki multicooker gotowanie naprawdę staje się prostsze, a  wszyscy którzy boją się piec pieczywo to urządzenie pomoże się tego nauczyć. 


piątek, 8 maja 2015

Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki

Spring rolls, to sajgonki, ruloniki z surowego papieru ryżowego napełnione świeżymi warzywami z dodatkiem, ryb, owocami morza czy kurczaka. Tak naprawdę co się w nich znajdzie zależy od waszej kreatywności i smaku. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste i szybkie, mimo że wszystko wygląda skomplikowanie to nie zajmie wam wiele czasu. A przekąska jest pyszna z ulubionym sosem smakuje wybornie. Szczególnie na diecie.


czwartek, 7 maja 2015

Koktajl owocowy z chia

Szałwia hiszpańska czyli nasiona chia to olbrzymie bogactwo witamin i minerałów. Słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż szpinak. Są polecane dla diabetyków, bo spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Ich właściwości zdrowotne są nieograniczone. Dlatego i ja po nie sięgnęłam używając do pysznych koktajli, deserów oczywiście dietetycznych i musli na śniadanie.


wtorek, 5 maja 2015

Multicooker i policzki wołowe z warzywami na parze

Wydawało mi się że już żadne sprzęt kuchenny mnie nie zaskoczy, że o gotowaniu wiem wszystko... nawet nie wiecie jak bardzo się myliłam... bo okazało się że są urządzenia, które mogą zaskoczyć i to bardzo pozytywnie i  przy których gotowanie jest nie tyle łatwe co dziecinnie proste, a o użyciu kuchenki czy garnków możecie zapomnieć na długi czas. A mowa o Multicookerze marki Redmond model RMC-280E PL



poniedziałek, 4 maja 2015

Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno z owocami

W domu następują małymi kroczkami zmiany. Ze względu na córkę nasza kuchnia musi się stać zdrowsza, bardziej dietetyczna. A że jakoś ciężko jest się odzwyczaić od słodkości w weekend postanowiłam zrobić sernik, ale ograniczyć jego kaloryczność do minimum wykorzystując chudy ser, chudy jogurt i owoce. Mam nadzieje, że przypadnie wam do gustu jeśli szukacie takich zdrowszych interpretacji słodkości. 


sobota, 2 maja 2015

Kruche babeczki z budyniem

W zeszłym tygodniu w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie miałam wziąć udział i piec babeczki z budyniem, ale tak się złożyło że nie zdążyłam opublikować swojego postu w obowiązującym terminie. Dlatego jak to sie mówi "co się odwlecze to nie uciecze" dzisiaj prezentuje wam przepis Pawła i Magdy z bloga Chleby info i ich babeczki nadziewane z budyniem. Zapraszam.