piątek, 11 grudnia 2015

Pikantny krem z dyni i pomidorów z klopsikami z indyka

Wiem że zaczynamy już żyć świętami, ale jak na razie jeść trzeba nieświątecznie. W sklepach można jeszcze kupić dynie, dlatego zapraszam na szybką, sycącą, rozgrzewającą zupę z dyni i pomidorów z klopsikami z indyka. Amatorem tej zupy był ostatnio 9-miesięczny szkrab, który jadł aż mu się uszy trzęsły. 



Pikantny krem z dyni i pomidorów z klopsikami
  • 500 g dyni 
  • 3 ziemniaki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 500-750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu do smaku
  • 1/2 łyżeczka przyprawy curry
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • do smaku ostra papryka czerwona w proszku albo tabasco 
  • szczypta cukru do smaku
  • 500 g mięsa mielonego indyczego



    Dynię i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Podgrzać bulion, włożyć kawałki dyni i ziemniaków i gotować ok 20 minut aż zmięknie. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz do smaku, gotować razem na małym ogniu 10 minut. Następnie wszystko zmiksować. Doprawić do smaku kuminem, curry, solą, pieprzem, dla ostrości dodać odrobinę papryki ostrej lub tabasco. Można dodać trochę sosu słodko-kwaśnego dla smaku jeśli się ma. Jeśli zupa byłaby zbyt gęsta wystarczy dolać jeszcze trochę bulionu. Osobno z mięsa uformować wilgotnymi rękoma malutkie klopsiki i włożyć do gotującej się zupy.




    2 komentarze:

    1. cudownie aromatyczna, zrobiłam wczoraj i nie żałuje.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ciesze sie niezmiernie. pozdrawiam.

        Usuń