piątek, 25 września 2015

Zupa pomidorowa z owocami morza

Zwykła pomidorówka się już wam znudziła? Szukacie pomysłu, inspiracji jak ją odświeżyć i uatrakcyjnić? Mam dla was radę, wystarczy do zupy dodać mieszankę owoców morza, a zwykła pomidorówka zmieni się w pyszną zupę wprost z kuchni śródziemnomorskiej. Zaskoczycie nią rodzinę i znajomych. Prosta, szybka i pyszna. 



Zupa pomidorowa z owocami morza
  • 500 g mieszanki owoców morza
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 3 pomidory świeże
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • cebula
  • świeża natka pietruszki
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki
  • makaron spaghetti (ilość wg uznania)
  • 2 łyżki kaparów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz 
  • łyżka oleju rzepakowego


Cebule drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. W garnku podgrzać bulion. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Dusić aż się zeszkli. Dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć, następnie dorzucić pomidory z puszki i świeże pomidory. Smażyć 5 minut, po czym przełożyć całość do garnka z bulionem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie całość zmiksować na gładką zupę, doprawić do smaku. 
Mieszankę owoców morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą. Do zupy dodać owoce morza, połamany makaron spaghetti. Całość gotować na małym ogniu kolejne 8 minut lub do momentu, aż makaron zmięknie. Nie należy go przegotować, bo on w zupie jeszcze zmięknie, a ma być al dente. Na koniec dodać kapary. Zupę przyprawić do smaku pieprzem, posypać posiekaną natką. 

2 komentarze: