piątek, 14 sierpnia 2015

Sos sliwkowy a’la barbecue

Trwa sezon na śliwki. Lubicie wszelkie dania amerykańskie w tym sos BBQ? Jeśli tak to koniecznie musicie zrobić swoje domowy sos śliwkowy a'la bbq, idealny do wszelkich smażonych skrzydełek, udek czy mięs w stylu amerykańskim. Sos jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Zapraszam. 


Sos śliwkowy a’la barbecue
  • 1 kg śliwek węgierek
  • cukier ok 100 g
  • duża cebula
  • 2 pomidory
  • sól do smaku ok 1 łyżeczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • ¼ łyżeczki chilli mielonego
  • łyżeczka wędzonej papryki czerwonej
  • pieprz świeżo mielony
  • ocet ok 2-3 łyżek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ewentualnie 2 łyżki sosu worcestershire


Śliwki wydrylować. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno posiekać. Włożyć śliwki do garnka z grubym dnem, wlać kilka łyżek wody, smażyć przez ok 5 minut. Następnie dodać pomidory, dalej smażyć. W tym czasie cebulkę podsmażyć na łyżce oliwy lub oleju.  Ząbki czosnku i imbir drobno posiekać, dodać do garnka razem z chilli, cebulą.  Smażyć na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając ok 30 minut, żeby się masa nie przypaliła. Można podlać wodą ok ¼ szklanki.

Następnie wszystko razem zmiksować na gładko. Do smaku dodać sól, cukier, ocet, paprykę wędzoną, pieprz, ewentualnie sosem worcester, wymieszać dokładnie, chwilę razem jeszcze raz wszystko podsmażyć.   


6 komentarzy:

  1. Mniam, prezentuje się wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, ja korzystam z powideł śliwkowych i na ich bazie przygotowuję sos bbq, też pycha :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. fajnie smakuje do mięs a szczególnie grilla.

      Usuń