niedziela, 26 lipca 2015

Kurczak z pomidorkami koktajlowymi

Kurczak każdy wie jak wygląda i jak smakuje, ale co zrobić żeby smakował inaczej niż zwykle? Wystarczy dobrze go zamarynować i upiec np z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem. Zapraszam na moją propozycje. 




Kurczak z pomidorkami koktajlowymi
  • kurczak (u mnie ok 1,20 kg)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • tymianek świeży lub suszony
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z chilli i bazylią (lub zwykłego)
marynata:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z chilli i bazylią (lub zwykłego)
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz z kolendrą młotkowany
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na porcje, wycinając grzbiet. Zostawić tylko skrzydełka, pałki, podudzia i piersi.  Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą, pieprzem, olejem, octem, papryką. Masą natrzeć kurczaka, przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki. 

Następnego dnia włożyć porcje kurczaka do brytfanki lub na blachę, mięso obłożyć pomidorkami koktajlowymi (niektóre przekroić na pół). Główkę czosnku przekroić w poprzek i również włożyć pomiędzy kurczaka, posypać gałązkami tymianku, skropić olejem. Wstawić na 1 godzinę i 10 minut do pieczenia na grzałki góra dół. W trakcie podlewać sosem, który się wytworzy.  Gotowe. Smacznego.




1 komentarz: