Tarta czekoladowa z leśnymi owocami

Postanowiłam powracać do przeszłości. Bo zanim powstał blog wiele moich przepisów publikowałam na różnych kulinarnych portalach. Wiem, że większość zdjęć z tego okresu nie nadaje się zbytnio do publikacji obecnie na blogu, ale część z nich mimo wszystko postanowiłam wykorzystać, nie jest z nimi chyba tak źle. A dlaczego? Bo uważam że są warte zaprezentowania, a nigdy ich albo nie wykonałam ponownie albo wykonałam, ale nie zrobiłam innego zdjęcia. A szkoda. Dlatego nie zdziwcie się inną jakością tych zdjęć. Liczą się pyszne przepisy. Dzisiaj tarta z sierpniowego wydania "Sól i pieprz" z 2010r. 



Tarta czekoladowa z leśnymi owocami


ciasto:
  • 150 g masła
  • jajko
  • 30 g mielonych migdałów
  • 30 g cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 240 g mąki
  • sól
  • 20 g kakao
masa czekoladowa:
  • 300 g czekolady deserowej lub polewy czekoladowej (może być pól na pól deserowa lub mleczna polewa wtedy masa będzie słodsza)
  • 400 g słodkiej śmietany kremówki
  • odrobina chilli
  • 40 g masła
owoce:
  • 250 g owoców (maliny, porzeczka, truskawki, jeżyny, borówki - jakie macie)
  • 100 g galaretki czerwonej (truskawkowa lub z owoców leśnych)
  • 1/3 szklanka wody

Przygotować kruche ciasto. Masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki. Całość zagnieść energicznie, wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. 
Piekarnik rozgrzać do 150 st. Ciasto rozwałkować na omączonym blacie lub pergaminie. Jeśli jest za miękkie na wałkowanie można wykleić nim dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Jeśli się da rozwałkować to za pomocą obręczy z tortownicy wykroić spód i przełożyć do tortownicy na pergamin. Ciasto przykryć również pergaminem i obciążyć grochem. Piec 25 minut. Wyjąć, ostudzić.
Polewę lub czekoladę pokroić. Śmietanę zagotować z chilli. Wyłączyć gaz, dodać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się. Następnie dodać masło, wymieszać. Jeśli robimy tylko z gorzkiej a nie lubimy zbytnio gorzkich mas można dodać 2-3 łyżki cukru pudru do masy. Masę rozprowadzić na tarcie w tortownicy. Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Owoce zanurzać w galaretce i układać na tarcie. Ułożone owoce z wierzchu posmarować reszta galaretki. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 2h. Posypać startą czekoladą i cukrem pudrem.  
Na jednym ze zdjęć ciasto podane jest z lodami śmietankowymi.   

3 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger