wtorek, 16 czerwca 2015

Surówka koperkowa

Dzisiaj prosta surówka, podobna do Coleslawa. Wystarczy kilka warzyw i mamy idealny dodatek do letniego obiadu, kolacji, burgera czy grilla. Zdrowo i smacznie.


Surówka koperkowa
  • 500 g kapusty białej drobno poszatkowanej
  • 1-2 starte marchewki 
  • 1 starta pietruszka
  • 1 por pokrojony w krążki
  • 1 jabłko obrane pokrojone w kostkę 
  • koperek świeży
sos:
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1 łyżka octu winnego z jabłek lub sok z cytryny
  • szczypta soli 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 180 ml jogurtu naturalnego


Wymieszać w dużej misce kapustę z warzywami. Dodać pokrojone jabłko i koperek. Osobno w miseczce wymieszać składniki sosu. Sos wlać do miski i wymieszać z warzywami. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na 30 minut do lodówki.


5 komentarzy:

  1. pysznie, wygląda bardzo świeżo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny dodatek do obiadu :) Z rybką chętnie bym taką sałatkę zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zwolenniczką rożnego rodzaju surówek :D

    OdpowiedzUsuń