poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Gotuj z Julia - Colesław

To jest jedna z najpopularniejszych na świecie sałatek i jak zawsze wykonanie i jej odmiany różnią się w zależności kto gotuje. Dzisiaj przedstawiam wam wersje Julii Child opublikowaną w magazynie Parade Sunday 26 sierpnia 1984. Do tej pory robiłam ją wg siebie i zawsze mi smakowała, ale teraz przyznać się muszę ze ta wyszła najlepsza jaką do tej pory jadłam. Przepis dokładam do akcji Gotuje z Julią.



Surówka coleslaw 
  • 700 g kapusty poszatkowanej
  • 1/2 szklanki startej marchewki 
  • 2/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera (łodygi) 
  • 1 średni ogórek pokrojony w drobną kostkę
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 jabłko obrane, pokrojone w kostkę 
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
sos:
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 3 łyżki octu winnego z jabłek 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/4 łyżeczki kminku lub kuminu 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany


Wymieszać w dużej misce kapustę z innymi warzywami, jabłko i pietruszka. Osobno w miseczce wymieszać składniki sosu. Sos wlać do miski i wymieszać z kapustą. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Przed podaniem odlać nagromadzony sok, ponownie wymieszać i doprawić.

Jak pisze Julia jeśli chodzi o mechaniczne szatkowanie to robimy to następująco. Usunąć górną i dolną część główki kapusty. Przekroić kapustę na pół i wyciąć rdzeń. Pokroić połówki na cząstki, które będą pasować do malaksera. Użyć do szatkowania wkładu szatkującego. Wkładać kawałki kapusty do malaksera i poszatkować.


W kuchni z Julią Child

9 komentarzy:

  1. To pewnie zasługa kuminu. Muszę spróbować tej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez tak mi sie wydaje. idealnie dobrała proporcje.

      Usuń
  2. cudownie wygląda, jestem zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tyle dobrego słyszałam o tej surówce a jeszcze nie miałam okazji jeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto, jest bardzo dobra na każdą porę.

      Usuń
  4. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  5. od lat obiecuję sobie że zrobie ta surówkę, może wreszcie w tym roku :))

    OdpowiedzUsuń