poniedziałek, 22 czerwca 2015

Łosoś w solance z puree ziemniaczanym i warzywami

Odkąd spróbowałam łososia z solanki przygotowanego na warsztatach kulinarnych przez Andrzeja Polana uważam że ta ryba nie ma sobie równych. Sposób jest genialny, mega szybki by ryba nabrała smaku i nie leżała godzinami w zalewach, czy przyprawach, no i robi się praktycznie sama, a do tego jest bardzo soczysta. Polecam koniecznie. 
Ja podałam rybę z puree ziemniaczanymi, smażonymi szparagami i pomidorkami, a wszystko to polane włoską oliwą z oliwek, prosto z Lidla z tygodnia włoskiego. 



Łosoś w solance z puree ziemniaczanym i warzywami

  • ok 750 g dzwonków z łososia (po dzwonku na osobę)
  • 500 g ziemniaków
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej (wg smaku)
  • 1-2 łyżki śmietany 12% (wg smaku)
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szparagi (u mnie po 3 na osobę)
  • pomidorki koktajlowe 
  • 2 łyżki włoskiej oliwy z oliwek Lidl
solanka:
  • 1 litr wody
  • 30 g soli
  • 3 gałązki koperku
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • szczypta cukru



Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dokładnie rozgniatamy, dodajemy do smaku musztardę, śmietankę, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy na puree. Trzymamy w cieple pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i rybę.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Pomidorki myjemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wkładamy szparagi i pomidorki, delikatnie solimy i smażymy przez około 6 minut potrząsając co jakiś czas patelnią by się obróciły. Szparagi mają być al dente, a pomidorki lekko podsmażone, z pękniętą skórką. 

Przygotowujemy solankę i rybę: na 1 litr wody dodajemy sól, koper, liść laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę cukru. Wszystko razem gotujemy. Solankę odstawiamy z kuchenki i wkładamy do niej kawałki ryby. Przez 6-8 minut trzymamy w niej łososia, którego obracamy po 3-4 min na drugą stronę. Wyjmujemy, ryba jest gotowa. Ja jeszcze włożyłam ją na minutę na rozgrzany elektryczny grill, by przyrumienić wierzch.  
Na talerz wkładamy porcje puree, na to łososia, a z boku warzywa. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz