piątek, 12 czerwca 2015

Ajerkuchy z bratruły czyli placki z piekarnika

Proste śląskie placki na każdą okazję.  Kiedyś z biedy obecnie jako szybki deser dla dzieci. Moja wersja prosta, ale w bogatsze można dodać jabłka np tarte tzw apfelmus.  Zapraszam.



Ajerkuchy z bratrury, czyli placki z piekarnika
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 250 g sera półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru, szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder



Twaróg dokładnie rozgniatamy na papkę. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do miski dajemy cukier, sól, wbijamy po jednym żółtku i ubijamy mikserem przez kilka minut. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Dodajemy twaróg i śmietanę. Całość jeszcze raz mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy małymi porcjami na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron placuszki. Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. Cieple, trzymamy w bratrurze czyli piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Świetne, nie znałam tego przepisu. No to mam pomysł na jutrzejsze śniadanie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawie jak pancakes :D ale z piekarnika, pyszności.

    OdpowiedzUsuń