sobota, 23 maja 2015

Sałatka grecka

Sałatka grecka to element który od kilku lat pojawia się na każdym ogórkowym grillu, Polacy ją pokochali. Tyko czy te sałatki na pewno są greckie? Cóż odbiegają zazwyczaj od pierwowzoru bo do klasycznej sałatki nie dodaje się ani salaty, ani sosu winegret, co często robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej, no może odrobinę Grecji, która zagościła obecnie w sieci sklepów Lidl czyli grecką fetę, oliwki, oliwę i super naczynia, takie jak te które Lidl podesłał mi. Dziękuje. 



Sałatka grecka 

  • 4 soczyste pomidory 
  • 2 średnie ogórki 
  • czerwona cebula
  • opakowanie fety greckiej
  • czarne oliwki (bez pestek)
  • kilka łyżek greckiej oliwy z oliwek
  • sól 
  • suszone oregano
  • kromki chleba


Ogórka umyć, pokroić w plasterki (można ze skórką). Pomidory pokroić na średnie kawałki, cebulę w piórka. Warzywa włożyć do miski, dodać całe odsączone oliwki oraz ser feta pokrojony w kostkę lub plastry. Całość posypać oregano i polać oliwą. Podać z kromkami chleba oraz osobno w miseczce oliwę do maczania sobie w niej chleba. 




2 komentarze:

  1. Mam wujka greka. Grecy nigdy prze nigdy nie połączą ogórka z pomidorem ponieważ jedno zabija smak drugiego. Więc ta sałatka mogła jedynie stać przy greckiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za informacje. coz większość przepisów nawet tych greckich zawiera oba te składniki, wiec tak jakoś się utarło. ale chętnie to zmienię zgodnie z grecka sugestią.

      Usuń