Porcja soku na Dzień Dobry i jaja w czyśćcu

Czy wiecie że dzisiaj jest Światowy Dzień Soku? A jaki jest przepis na udany dzień? Recepta jest prosta -  szklanka soku dostarczy nie tylko energii na dobry początek dnia, ale również całą gamę wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, przez całe 24 godziny. Warto o tym pamiętać nie tylko 30 maja, w Światowy Dzień Soku. 


Wiemy doskonale że śniadanie to najważniejszy posiłek. To ono daje nam energię do działania w pracy czy w szkole. Niby o tym wiemy, ale często zapominamy, wychodząc do pracy bez podstawowego posiłku. A tymczasem szklanka soku owocowego to idealny zastrzyk witamin. Według szeregu badań nad zdrowiem, spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie znacznie podwyższa poziom szczęścia - a wszystko to za sprawą karotenoidów. Dzięki nim każdy pesymista zaczyna widzieć świat w nieco bardziej kolorowych barwach. Nie ma tutaj nic odkrywczego, w końcu w zdrowym ciele, zdrowy duch!

A co mówią eksperci? "Z mojego doświadczenia i wieloletnich obserwacji wynika, że Polacy w pełni nie zdają sobie sprawy z tego, że szklanka soku dziennie idealnie może nam  zastąpić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, zalecanych przez dietetyków. Są one świetnym źródłem witamin i minerałów, które odpowiadają za zdrowie oraz samopoczucie nasze i naszych bliskich. Wszystkie osoby dbające o swoje zdrowie, bądź mające niedobór którejś z witamin, powinny bez wątpienia  wprowadzić soki do swojej codziennej diety."  – doradza dietetyk, Anna Różyk. "Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie do niego jakichkolwiek sztucznych substancji – konserwantów, barwników, czy aromatów nie pochodzących z owocu z jakiego został sok zrobiony. Do soków owocowych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów” – podpowiada dietetyk. 

Czy was przekonałam? Czy szklanka soku będzie już nieodłącznym elementem waszego śniadania, przekąski w pracy, tornistra waszego dziecka w szkole, czy plecaka na piknik?

Wpis w oparciu o materiały prasowe firmy Tymbark – na Dzień Dobry i Dobry Dzień!


A skoro szklanka soku ma być zuzupełnienem śandnaie to zapraszam na nietypowane jajka bo jajka w czyśćcu wg przepisu z książki " Kuchnia rodziny Soprano" .

Jaja w czyśćcu
  • na osobę od 1-2 jajek
  • cebula
  • ząbek czosnku rozgnieciony
  • puszka w zalewie krojonych pomidorów
  • kilka listków bazylii świeżej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sol do smaku
  • pieprz do smaku
  • łyżka startego świeżo sera parmezanu lub pecorino romano (ewentualnie starta gouda)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, ma się wszystko zeszklić i  przyrumienić. Następnie dodajemy pomidory, porwane listki bazylii, oregano, pieprz i sól do smaku.  Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolny ogniu ok. 8 minut aż sos zgęstnieje. 
Rozbijamy jajko do małej filiżanki, robimy wgłębienie w sosie, we wgłębieniu umieszczamy jajko. Postępujemy tak z pozostałymi jajkami, posypujemy serem i oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą. Przykrywamy i dusimy 3 minuty aż się jajka zetną. Podajemy gorące z sokiem i chrupiącymi bułeczkami. 



2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger