poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Klopsiki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Dzisiejszy obiad to zachcianka córki. Ogólnie miały być szwedzkie klopsiki kottbullar z żurawiną i plackami rosti. I tak było, ale zrobiłam drugą wersje obiadu, mianowicie część klopsików wymieszałam z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami. Dwie wersje, obie pyszne. Obiad pierwsza klasa. 



Klopsiki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
  • 500 gr mięsa mielonego wołowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • czerstwa kajzerka
  • szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • ok 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3-4 łyżki śmietany 18% do sosów 
  • natka pietruszki pęczek
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: żurawina lub borówka



Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Jedną cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Do miski dajemy mięso, kajzerkę, podsmażoną cebule, przeciśnięty czosnek, jajko, część posiekanej natki, 3 łyżki rosołu. Dosypujemy sól i pieprz, gałkę i dobrze wszystko razem mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy małe kuleczki, które odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Rozgrzewamy olej na patelni i partiami smażymy nasze klopsiki na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Można także je upiec w piekarniku, będzie zdrowiej.

Na drugą patelnię wlewamy łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Pomidory siekamy w kostkę, dajemy na patelnię, chwilę podsmażamy.  Wlewamy bulion, dodajemy śmietanę, sol, pieprz. Do gotowego sosu wrzucamy usmażone klopsiki, mieszamy, chwilę razem dusimy, posypujemy natką pietruszki. Jako dodatek można podać ziemniaki, włoskie gnocci, makaron albo placki ziemniaczane np rosti oraz żurawinę lub borówkę.


1 komentarz: