poniedziałek, 29 września 2014

Curry z dynią, fasolką i kurczakiem

Sezon na dynie trwa, a z nim czas na szybkie, pyszne, kolorowe dania. Tym razem curry, czyli danie, które robi się mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby.



Curry z dynią, fasolką kurczakiem
  • 4 podudzia z kurczaka (albo 2 piersi lub 2 udka)
  • marchew
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • 250 g dyni pokrojonej w kostkę na ok 1 cm
  • cebula
  • 500 ml wywaru drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 2 szklanki mrożonej fasolki zielonej
  • łyżeczka przyprawy indyjskie curry (lub więcej)
  • chilli w płatkach w młynku do smaku (albo zwykłe mielone chilli)
  • 200 g ryżu dzikiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • natka pietruszki albo kolendra




Kurczaka opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, pieprz, marchewkę, pietruszkę i ugotować wywar. Wyjąć mięso, zdjąć skórę, mięso podzielić na drobne kawałki. 
W czasie, gdy będziemy przygotowywać curry ugotować na sypko ryż.

Przygotować dynie. Cebule pokroić w drobną kostkę. W szerokim garnku z grubym dnem albo np w woku rozgrzać olej, dodać dynię i cebulę, posolić i dokładnie obsmażyć. Otworzyć puszkę mleka kokosowego i dolewać stopniowo po około 2-3 łyżki do dyni i w ten sposób gotować ją przez około 5 minut. Dolać wywar, doprawić indyjskim curry i chilli. Gotować razem 5 minut. Następnie dodać fasolkę i ponownie wszystko razem gotować przez 5 minut. Na koniec dodać kawałki kurczaka i wymieszać danie.  Podać na talerzu z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.


3 komentarze: