czwartek, 13 marca 2014

Ciasto marchewkowe dietetyczne

Czas wrócić do dietetycznych ciast. Na początek zapraszam na genialnie odchudzone ciasto marchewkowe, które znalazłam na blogu ABC dieta od kuchni. Ciasto ma kilka zalet, po pierwsze jest pyszne, po drugie jest lekkie, zdrowe, po trzecie robi się je bardzo łatwo, po czwarte składniki ma każdy w domu, po piąte szybko znika. Polecam.



Ciasto marchewkowe dietetyczne
  • 400 g drobno startej marchwi
  • 130 g płatków owsianych
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 50 g owoców suszonych (rodzynki, żurawina, morele)
wierzch: 
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego light
  • płatki migdałowe

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem. Suszone owoce jak morele pokroić. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka, miksować. Następnie dodać startą marchew i delikatnie wymieszać. Dolać oliwę i miód, wymieszać. Na koniec dosypać mąkę z płatków, przyprawy i delikatnie wymieszać. Dosypać bakalie. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Upieczone ciasto odstawić na 15 minut do wystudzeni. Chłodne wyjąć z blachy.  Wierzch posmarować serkiem. Na suchej patelni przyrumienić płatki migdałów, posypać nimi serek.




71 komentarzy:

  1. Marchewkowego jeszcze nie robiłam, ale mam w planie. Twoje bardzo smakowicie się prezentuje i po składnikach sądząc jest pyszne.
    Podobają mi się Twoje zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno sobie wyobrazić, by nie znikało :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne, więc trudno uwierzyć, że dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis, zapisuję:) ciasto wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam marchewkowe ciacho. W wersji light bardzo mi się teraz po zimie przyda ;-). Wypróbuję wkrótce !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie zrób i podziel sie opinią.

      Usuń
  6. To, że szybko znika, to chyba po pierwsze. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobre jest takie ciacho. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem wielką fanką takich wypieków. Bardzo apetycznie wygląda Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj bardzo mi miło pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Na ile stopni piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
  10. W czym mieliście płatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. młynek do kawy, albo rozdrabniacz z nożami tnącymi, albo blender z końcówką siekającą

      Usuń
  11. Czym można by zamienić płatki owsiane? Jakiś alternatywny bezglutenowy składnik. Mąka kukurydziana? Ryżowa? Gryczana? Co będzie komponować dobrze z takim ciastem?
    Pozdrawiam
    P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka z tych płatków jest niewyczuwalna w smaku w cieście wiec myślę ze każda z tych mąk jesli mają obojętny smak powinna być dobra, ja użyłabym raczej ryżowej.

      Usuń
  12. juz wiem co upieke na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, prosze potem podesłać zdjęcie.

      Usuń
  13. a mozna zrobic zamiadt ciasta muffinki?? Wyjda?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy płatki owsiane błyskawiczne się nadają ? nie mam nic do siekania, blendera, ani młynka do kawy... Ewentualnie czy zamiast tego otręby owsiane wchodza w grę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. płatki owsiane błyskawiczne tak ale jakoś trzeba je zmielić bo to ma być mąka. co do otrębów to nie bardzo, boje się ze ciasto się nie zespoi.

      Usuń
  15. Ja wlasnie moje wstawilam do piekarnika ;) juz nie moge sie doczekac kiedy je sprobuje :P

    OdpowiedzUsuń
  16. a czy nie zmielone płatki owsiane tez będą się nadawały, czy jednak konieczne jest żeby je zmielić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć jak sie zachowaj takie cale płatki w cieście, czy ciasto będzie zwarte. ale proszę spróbować.

      Usuń
  17. Witam, zrobiłam :) pachnie i smakuje wybornie. Mam tylko pytanie czy u Was też wyszło dość wilgotne czy to ja nie dopiekłam ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! tak ona ma być wilgotne aczkolwiek nie wiem jak bardzo wilgotne jest twoje:)

      Usuń
    2. Myślę, że dlatego mam takie odczucia ponieważ wyszło mi trochę zakalcowate w środku jest proszek do pieczenia a moje ciasto zupełnie nic nie urosło . Zostało już po nim wspomnienie :)

      Usuń
    3. moje zakalcowate nie bylo, tylko wilgotne, urosnąć tez nie urosło zbytnio. myślę ze wyszło ci ok.

      Usuń
  18. zrobiłam wczoraj i dziś będzie na deser :) pachnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieje ze będzie smakowało, jeśli ci się uda zrobić fotkę i podesłać będę szczęśliwa.

      Usuń
  19. Jedno z lepszych ciast jakie znam :) ! Pięknie fotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo apetycznie a czy orientujesz się może ile takie ciacho ma kalorii np. w 100g bo jestem na diecie a z chęcią bym je pochłonęła najlepiej w całości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie znam sie na przeliczaniu kalorii ale proszę napisać do autorki przepisu Abc dieta od kuchni i proszę ją zapytać myślę ze pomoże.

      Usuń
  21. Zrobiłam i jest naprawdę pyszne!!!!! :-) dziękuję za super przepis, już podałam go dalej :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Waga B T W Bł. Kcal
    Podsumowanie : 978 g 54,3 g 54,8 g 217,6 g 29,6 g 1477 kcal

    Dzieląc na 10 wyjdzie nam 140 kcal jedna porcja nie tak źle

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam,
    Ciasto wygląda pysznie, ale jestem kilka dni po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego i nie powinnam jeść żółtek. Czy da się je czymś zastąpić bądź wyeliminować? Białka mogę jeść :) Pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety, obawiam się ze na samych białkach to ciasto nie wyjdzie. radze poczekać aż dieta minie i wtedy sobie zrobić, na pewno będzie smakowało o wiele lepiej niż teraz. co do białek to na blogu jest ciasto które upieczone jest an samych białkach http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2011/06/owocowe-ciasto-migdaowe-z-biaek.html może bedzie Pani pasować.

      Usuń
  24. Czy zamiast marchewki moge dać dynię? ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi powiedzieć, proszę spróbować sama ciekawa jestem efektu.

      Usuń
  25. Zrobiłam, jest wyśmienite ;) robi się szybko, piecze bez problemu, smakuje nieziemsko dobrze jak na tę ilość cukru, bardzo polecam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. witam, mam pytanko. nie mam w domu wagi kuchennej. Ile to mniej więcej tej marchewki startej potrzeba ? około 2 szklanek ?? pozdr.monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 szklanki tartej marchewki powinno dać ci 400 g. pozdrawiam.

      Usuń
  27. najlepsze ciasto pod słońcem!
    delikatne i wcale nie jest suche ,wręcz przeciwnie :)
    a zapach piekny. Nawet tej marchewki tam nie czuć :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Trafiłam tu przez przypadek i... właśnie włożyłam ciasto do piekarnika!!! Czekam niecierpliwie co wyjdzie.. :)
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto super wyszlo:):)

    OdpowiedzUsuń
  30. ciasto wygląda bardzo smakowicie ale dla mnie jest trudne. mielone płatki owsiane? jak zemleć bez młynka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie masz młynka czy jakiegoś rozdrabniacza to pozostaje ci kupić mąkę owsianą.

      Usuń
  31. a ile tej mąki owsianej trzeba dać zamiast 130 g płatków ?

    OdpowiedzUsuń
  32. 180 stopni termoobieg czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  33. Robiłam to ciasto z Twojego przepisu i wyszło rewelacyjnie!! :) wszyscy się zajadali i prosili o przepis ;)
    Na Święta też planuje uraczyc nim gości! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. a mąka pszenna może być? Pozdrawiam. Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być ale już nie będzie takie zdrowe.

      Usuń
  35. Ciasto pyszne i miekkie. Rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń