sobota, 21 grudnia 2013

Śledzie w ziołach i papryce

Jeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu składników i bardzo smaczne.




Śledzie w ziołach i papryce
  • 4 filety śledzi matias
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 2 liście laurowe pokruszone
  • 4 ziela angielskie 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kulek kolorowego pieprzu
  • cebula duża  
  • czerwona papryka konserwowa (3-4 płaty)
  • 250 ml oleju
  • 3 łyżki octu 10% (lub białego winnego)


Śledzie umyć, zamoczyć w wodzie albo mleku na godzinę. Wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Cebule drobno pokroić w kostkę,a paprykę w paseczki.  W miseczce wymieszać olej z octem. 
W słoiku ułożyć warstwami śledzie, paprykę, cebulę, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zioła. Zalać oliwą z octem. Wstawić do lodówki na 2 dni.



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam Boże Narodzenie za śledzie właśnie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe śledziki. Trzeba kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy dodaje Pani ogórka kiszonego do tych śledzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do tych śledzi nie dodaje ogórka.

      Usuń
  4. Czy cebula do tych śledzi ma być surowa czy też ją zeszklić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie cebula jest surowa, ale można ją sobie zeszklić będzie delikatniejsza.

      Usuń
  5. niestety te śledzie co zrobiłem ,to totalna porażka,można powiedzieć ,że zmarnowałem produkty

    OdpowiedzUsuń