Śledzie w ziołach i papryce

Jeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu składników i bardzo smaczne.




Śledzie w ziołach i papryce
  • 4 filety śledzi matias
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 2 liście laurowe pokruszone
  • 4 ziela angielskie 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kulek kolorowego pieprzu
  • cebula duża  
  • czerwona papryka konserwowa (3-4 płaty)
  • 250 ml oleju
  • 3 łyżki octu 10% (lub białego winnego)


Śledzie umyć, zamoczyć w wodzie albo mleku na godzinę. Wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Cebule drobno pokroić w kostkę,a paprykę w paseczki.  W miseczce wymieszać olej z octem. 
W słoiku ułożyć warstwami śledzie, paprykę, cebulę, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zioła. Zalać oliwą z octem. Wstawić do lodówki na 2 dni.



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam Boże Narodzenie za śledzie właśnie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe śledziki. Trzeba kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy dodaje Pani ogórka kiszonego do tych śledzi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy cebula do tych śledzi ma być surowa czy też ją zeszklić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie cebula jest surowa, ale można ją sobie zeszklić będzie delikatniejsza.

      Usuń
  5. niestety te śledzie co zrobiłem ,to totalna porażka,można powiedzieć ,że zmarnowałem produkty

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger